HK ČR: Podnikatelé uzavřeli v Perském zálivu nové kontrakty, ČR ale postrádá jednotnou prezentaci

05.11.2015 18:58

Podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory České republiky Bořivojem Minářem se dnes vrací z mise v zemích Perského zálivu, kam doprovodila na pracovní cestě ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

HK ČR: Podnikatelé uzavřeli v Perském zálivu nové kontrakty, ČR ale postrádá jednotnou prezentaci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Z obchodních jednání sice vzešly nové kontrakty, mise ale potvrdila, že ČR nemá pro tyto účely jednotnou prezentaci.

„Ověřili jsme si, jak důležité je znovu a znovu prezentovat Českou republiku a české firmy v tomto teritoriu. V globální konkurenci je obtížné se prosadit a je zřejmé, že naši podnikatelé mají šanci obstát,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář, který tím zároveň upozornil na nedostatky, se kterými se musejí podnikatelské delegace v zahraničí potýkat. Podle Mináře chybí jednotná prezentace České republiky. „Je nezbytné ji vytvořit. Měla by zahrnovat historickou tradici, průmysl, export, kulturu a vše, na co můžeme byt hrdí. Zde určitě vidím prostor pro zlepšení. Země Perského zálivu o naše podnikatele mají zájem a správná prezentace zcela jistě podpoří navázané kontakty,“ dodal Minář.

Delegace navštívila Kuvajt a Spojené arabské emiráty, kde se podnikatelé prezentovali na podnikatelských fórech organizovaných ve spolupráci s partnerskými komorami v Kuwait City a Dubaji. Jako poslední byla na programu návštěva z pohledu Hospodářské komory České republiky do zatím málo probádaného sultanátu Omán, kde Komora proto naplánovala podnikatelské fórum v sídle Ománské obchodní a průmyslové komory.

Zatímco Kuvajťané znají Českou republiku a mají zájem především o návštěvu českých lázní a také o investice do nemovitostí v Praze a dalších českých městech, a proto cílem cesty bylo přesvědčit kuvajtské partnery, že jejich pozornost si zaslouží i české výrobky a služby, Spojené arabské emiráty patří již k tradičním destinacím českých firem. Řada z nich zde úspěšně podniká a realizuje projekty, například ve stavebnictví. Perspektivu však mají i další obory, zejména v energetice, zdravotnictví, IT i turistice.

Zástupci firem si podnikatelskou misi pochvalují. „Během mise se nám podařilo nalézt partnery v Kuvajtu i Spojených arabských emirátech a dohodli jsme se již na dodávkách našich potravinových doplňků do sítí lékáren,“ uvedl například Jiří Stareček, předseda představenstva společnosti Cleanex, a.s., která vyrábí speciální pracovní oděvy a doplňky pro výrobní prostředí, a Miss Cosmetic, s.r.o., specializující se na vývoj a výrobu především pěstící kosmetiky, wellnes a dietických produktů a výrobků pro krásu a zdraví.

Naproti tomu přední výrobce vybavení pro motorový paragliding Nirvana Systems, s.r.o. je příkladem české společnosti, která je ve Spojených arabských emirátech již etablována. „Před několika lety jsme zde podepsali smlouvu na dodávky našich výrobků. Tato mise mě výrazně posunula k podpisu další dohody s partnerem v Dubaji na dodávku našeho motorizovaného paraglidingového vybavení. Kontrakt slavnostně podepíšeme na veletrhu příští měsíc zde v Dubaji,“ uvedl konkrétní výsledky své cesty obchodní ředitel firmy Petr Ondruch.

Podobně hovoří také obchodní ředitel pardubické firmy PEGA Hoist, s.r.o. Pavel Policar. „Spojené arabské emiráty jsou pro nás velmi významným trhem, hlavně díky stavebnímu boomu v Dubaji. Dodali jsme sem výtahy do cca 150 výškových budov, dokonce v nejvyšší budově světa Burj Chalífa jezdí návštěvníci v našich výtazích. Setkali jsme se zde nyní s partnery a očekáváme v příštích měsících další projekty,“ uzavřel Policar.

Členy obchodní mise byly firmy z oblasti solárních technologií, stavebnictví, lázeňství, vodohospodářství, potravinářství, zdravotnické techniky a z dalších oborů. Další podnikatelskou misi, která doprovodí předsedu Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, chystá Hospodářská komora České republiky do Vietnamu ve dnech 15. až 20. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…