HK ČR: Srbští a čeští podnikatelé k sobě mají blízko

13.03.2015 15:40

S partnery v srbském Bělehradě jednala dvacítka českých firem, která sem pod vedením viceprezidenta Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Bořivoje Mináře doprovodila ve dnech 11. - 12. března 2015 náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimíra Bärtla. Ministr Jan Mládek se z důvodu neodkladného jednání v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR mise do Srbska neúčastnil.

HK ČR: Srbští a čeští podnikatelé k sobě mají blízko
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Čeští podnikatelé se v rámci programu mise aktivně zapojili do jednání pracovních skupin 8. smíšeného ekonomického výboru. Pět pracovních skupin se zastoupením představitelů srbských ministerstev diskutovalo o obchodu a investicích, energetice, dopravě, zemědělství a financích. Jedním z výstupu jednání je dohoda české a srbské hospodářské komory o vytvoření projektu zaměřeného na spolupráci v oblasti metrologie a zkušebnictví.

Další den mise se firmy představily na podnikatelském fóru v prostorách Srbské hospodářské komory, kde kromě náměstka Vladimíra Bärtla vystoupil i předseda vlády Srbské republiky Aleksandar Vučić, ministr hospodářství Željko Sertić a oba vrcholní představitele komor - viceprezident Bořivoj Minář a prezident Marko Čadez. Následně měli čeští podnikatele možnost diskutovat se svými srbskými protějšky.

"Přítomnost předsedy vlády Vučiće, ministra hospodářství Sertiće a přeplněný Velký sál Srbské hospodářské komory je jasným důkazem toho, že čeští a srbští podnikatelé jsou si blízcí a mají dlouholetou tradici spolupráce. Existuje řada příkladů zapojení českých firem do infrastrukturních či energetických projektů v Srbsku. Je čas, aby se vzájemné vztahy ještě více materializovaly do obchodních a investičních kontraktů," řekl viceprezident HK ČR Minář.

Mezi účastníky mise byl i generální ředitel OHL ŽS a viceprezident HK ČR Michal Štefl, který zde se Srbskými státními železnicemi projednal výstavbu a financování projektu železničního koridoru X (Bělehrad - Sofie, resp. Niš - Dimitrovgrad). „Projekt již delší dobu řešíme v rámci konsorcia s Inekon Group, AŽD Praha, EŽ Praha a dalšími partnery. Posunuli jsme se zde ale natolik, že do konce března očekáváme podpis smlouvy se srbskými železnicemi. Objem první fáze by měl dosáhnout 55 mil. EUR, v další fázi by se mělo jednat o dalších 65 mil. EUR. Jednali jsme také o zapojení naší firmy do výstavby osmikilometrového úseku dálnice Bělehrad - Skopje v objemu cca 40 mil. EUR,“ sdělil Štefl.

Další firmou, která misi využila hned k několika jednáním, byla společnost BAEST Machines & Structures, a.s. „Na podnikatelském fóru v Bělehradě jsme měli jednání s 5 firmami, přičemž 4 z nich se nám zdají z hlediska perspektivy velmi zajímavé. Diskutovali jsme o kooperaci v oblasti dodávek průmyslového zařízení, jako jsou sila, nádrže, ocelové konstrukce a další,“ uvedl František Kulovaný, generální ředitel

Zajímavá jednání se srbskými partnery ohledně výstavby kanalizací v Srbsku, kde jsou obecně potíže s tímto typem infrastruktury, ale podobné geologické podloží jako v Česku, měla společnost Eutit, s.r.o. Robert Kostolány, vedoucí manažer obchodu, k průběhu mise řekl: „ Odvážíme si řadu kontaktů, které mají dobrou perspektivu. Byl jsem na takové cestě s Hospodářskou komorou poprvé a velmi si takové příležitosti vážím. Oceňuji jak vysokou úroveň organizačního zajištění, tak kvalitu kontaktů na místě.“

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…