HK ČR: Transformace privátního sektoru v Etiopii skýtá nové obchodní příležitosti

25.07.2016 20:56

Transformace privátního sektoru v Etiopii skýtá nové obchodní příležitosti, HK ČR otevře podnikatelům dveře na tento trh

HK ČR: Transformace privátního sektoru v Etiopii skýtá nové obchodní příležitosti
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Období transformace, kterou v současnosti prochází etiopské hospodářství, proces privatizace, směřování k tržně orientované ekonomice a otevírání finančního sektoru v této africké zemi, přinášejí příležitosti, kterých by se měly chopit také české firmy. Shodli se na tom dnes zástupci Hospodářské komory ČR a etiopské komory Addis Ababa Chamber of Commerce and Sectoral Associations.

„Proto jsme také dnes v Praze podepsali memorandum o spolupráci, které umožní vzájemnou výměnu ekonomických informací, poptávek, nabídek, tendrů, spolupráci při přípravě průzkumu trhu, při organizaci podnikatelských misí, seminářů či veletrhů,“ poznamenal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý krátce po podpisu dokumentu mezi českou a etiopskou hospodářskou komorou v rámci projektu rozvojové spolupráce Aid for Trade – Podpora transformace privátního sektoru v Etiopii, jehož realizátorem je právě Hospodářská komora ČR.

„Hlavním cílem tohoto projektu je podpora privátního sektoru v Etiopii a posílení schopností podporovat další rozvoj a vytvoření místního silného obchodně zaměřeného podnikatelského prostředí a to jak odborným dialogem AACCSA s představiteli vlády při nastavení podmínek, tak přímým poskytováním služeb členům,“ upřesnil cíl projektu ředitel Zahraničního odboru HK ČR Jiří Hansl, který má zahraniční aktivity na starost.

Podle prezidenta AACCSA má Etiopie zájem o import technologií v mnoha oborech. „Chceme s českými podnikateli zakládat společné podniky a investiční projekty, které budou oboustranně výhodné,“ poznamenal dnes na půdě Hospodářské komory ČR Elias Geneti, který vede pětičlennou delegaci. Ta během zítřka navštíví také ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechInvest a setká se mj. s náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Tlapou.

Hospodářská komora ČR už v této chvíli chystá pro české podnikatele na letošní září realizaci kulatého stolu zaměřeného na obchodní příležitosti v Etiopii a v říjnu organizuje podnikatelskou misi českých firem do tohoto teritoria.

Aid for Trade, jako program na podporu rozvoje obchodu v partnerských státech, představuje jednu ze součástí zahraniční rozvojové spolupráce ČR (ZRS). Gesčně je zpracováván Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, které je celostátním koordinátorem ZRS ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…