HK ČR jednala s náměstkem Ministerstva spravedlnosti ČR Pelikánem

12.02.2015 19:30

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) je pro Ministerstvo spravedlnosti ČR (MSp) významným partnerem do diskuse týkající se dopadů na podnikání v ČR – potvrdil na dnešním jednání se zástupci HK ČR náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který si i přes blížící se personální změnu v čele resortu spravedlnosti našel čas na diskusi o problémech týkajících se podnikatelské veřejnosti.

HK ČR jednala s náměstkem Ministerstva spravedlnosti ČR Pelikánem
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Za aktivní účasti tajemníka HK ČR Tomáše Vrbíka a představitelů legislativní sekce zúčastnění debatovali o podnětech k rozsáhlejší novelizaci NOZ a o současném stavu malé novely NOZ. Vzhledem k nadcházejícím prioritním úkolům MSp vzali zástupci HK ČR na vědomí, že rozsáhlejší novelizace NOZ je i nadále v přípravném procesu.

Náměstek Pelikán mimo jiné předestřel svoji představu o pružnějších procesech v rámci přípravy novelizací a zákonů týkajících se MSp. Přislíbil aktivní spolupráci formou konzultací či odpovědí na konstruktivní dotazy k aktuální problematice. Neopomněl zdůraznit, že HK ČR je pro něj významným partnerem do diskuse týkající se dopadů na české podnikatele, a to pro její nezastupitelnou roli v prosazování jejich zájmů.

V rámci diskuse o návrhu zákona o transparentnosti vlastnictví společností vyplynulo, že ministerstvo zahájí aktivní kroky v této normě po schválení příslušné evropské směrnice, a to rovněž vzhledem k synchronizaci postupu s Evropskou komisí v dané problematice. Došlo však i na plánované legislativní úpravy v oblasti insolvence anebo mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

Rozdílná stanoviska má HK ČR a MSp v oblasti přístupu k otázce exekucí. HK ČR zásadně nesouhlasí s územní příslušností exekutorských úřadů, která by dle jejího názoru měla významný dopad na vymahatelnost práva. Ministerstvo spravedlnosti se o případném zavedení principu teritoriality rozhodne až po vyhodnocení modelové analýzy, kterou nyní pro resort vypracovává Vysoká škola ekonomická v Praze. Názor ministerstva, že zdárnější výkon exekucí bývá mnohdy spojován s porušováním zákona, doporučuje HK ČR řešit důslednou nezávislou kontrolou. V souvislosti s touto problematikou náměstek Pelikán potvrdil, že dohodnutá odměna pro zaměstnavatele za výkon exekucí srážkou z platů jejich zaměstnanců je již v legislativním procesu.

„Hospodářská komora jako zákonné připomínkovací místo v roce 2014 zaregistrovala 228 materiálů k připomínkování. K 146 materiálům HK ČR uplatnila připomínky v rámci mezirezortního připomínkového řízení s tím, že připomínkám HK ČR bylo ve většině případů vyhověno. V souvislosti s uvedenými čísly oceňujeme zájem ze strany ministerstva pokračovat v dosavadní spolupráci tak, abychom měli možnost i v budoucnu efektivně hájit potřeby českého podnikání,“ říká viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …