HK ČR organizuje podnikatelskou misi do Pobaltí

16.05.2013 17:19

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) je organizátorem další z doprovodných podnikatelských misí, která má za cíl podpořit české firmy v Pobaltí. Na dvoudenní misi do Litvy a Lotyšska doprovází předsedu vlády ČR Petra Nečase téměř 20 českých firem. Ve Vilniusu jednají s dvojnásobným počtem svých protějšků.

HK ČR organizuje podnikatelskou misi do Pobaltí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Doprovodnou podnikatelskou misi do Pobaltí vede viceprezident HK ČR Josef Cílek: „Čeští exportéři v období od ledna do září roku 2012 vyvezli do Litvy zboží v hodnotě 8 bilionů korun. To je o 45 % více oproti roku 2011. Taková čísla jasně potvrzují skutečnost, že Litva je pro Českou republiku perspektivním a velmi důležitým obchodním partnerem. I přes stávající nelehkou situaci má právě Litva jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik EU. Jsem přesvědčen, že právě tato mise podpoří a prohloubí vzájemný byznys, a to i na třetích trzích.“

České firmy mj. z oborů IT, strojírenství, školství či zdravotnictví se ve Vilniusu za přítomnosti předsedů vlád účastní Podnikatelského fóra, které HK ČR uspořádala ve spolupráci s Litevskou podnikatelskou konfederací. Téměř 20 zástupců českých firem tak má unikátní možnost navázat kontakty s 40 zástupci litevského byznysu. Na fórum totiž záhy navazují bilaterální jednání.

Firmy účastnící se podnikatelské mise mají v Litvě velké plány. Jednou z nich je i společnost Merkur toys, s.r.o. „Do Litvy a Lotyšska jsme se vypravili již v loňském roce a to při příležitosti obchodní delegace doprovázející české senátory. Právě při této cestě jsme v Litvě představili výchovný systém technické výuky Merkur education system, který velmi zaujal zástupce Univerzity Kaunas v Panevežysu. Nyní, tedy necelý rok poté, jsme přijeli dokončit plánovanou spolupráci s fakultou robotiky, jejímž cílem je otevření technického centra pro mladé. Pilotní centrum se otevře dle rozhodnutí Litvy buď v Panevežysu nebo hlavním městě Viniliusu,“ řekl Jaromír Kříž, jednatel a ředitel společnosti Merkur toys, s.r.o. a dodal: „Při příležitosti této podnikatelské mise jsme rovněž požádali velvyslanectví o vložení podkladů týkajících se tohoto projektu do oficiálních jednacích dokumentů obou premiérů, aby byl náš výukový systém založen jako celostátní výukový program.“

Nemalé zkušenosti s litevským trhem má ale i firma Ecofluid Group s.r.o. „Od roku 2002 jsme v Litvě uskutečnili celkem 16 úspěšných projektů zaměřených na výstavbu či rekonstrukci čistíren a odpadních vod. Vždy se jednalo o 100 % dodávku z České republiky v hodnotě převyšující půl miliardy korun. Projekty byly z 80 % financovány ze strukturálních fondů EU. Ostatně za dodávky čistíren odpadních vod byla právě Litva vyhodnocena EU v roce 2011 jako jediná postsocialistická země, která odpovídá úrovni západních zemí. V Litvě proto máme již dlouhodobě strategického partnera, se kterým dnes projednáváme další možnosti spolupráce,“ sdělil Miloš Janů, ředitel společnosti Ecofluid Group s.r.o.

Ve Vilniusu byly uzavřeny i první dohody. Příkladem je dohoda o spolupráci mezi českou a litevskou firmou SAS Logistic týkající se výstavby závodu stavebních hmot v Brazílii, která nutně potřebuje speciální stavební prvky na výstavbu domů. Jedná se o zakázku ve výši 300 mil. korun.

Z Litvy se doprovodná podnikatelská mise předsedy vlády ČR přesouvá do lotyšské Rigy, kde se zúčastní dalšího Podnikatelského fóra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…