HSHMP: Chřipka - strašák současnosti. Obrana je možná

26.09.2018 21:05

18 úmrtí a 48 těžkých průběhů. Taková je bilance chřipky v Praze a to jen za loňskou sezónu 2017/2018. Trend posledních pěti let ukazuje na zhoršování vývoje.

HSHMP: Chřipka - strašák současnosti. Obrana je možná
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Oproti sezóně 2014/2015 se jen v Praze počet obětí chřipky zvýšil trojnásobě a počet těžkých komplikovaných případů více než dvojnásobně. Chřipka je zkrátka velmi závažné a bohužel mnohými stále velmi podceňované onemocnění. Vedení Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se proto společně s partnery – Státním zdravotním ústavem (SZÚ) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) – rozhodlo ve zvýšené míře zaměřit na zvýšení povědomí veřejnosti o chřipce jako takové a účinných možnostech prevence, jak se před chřipkou účinně chránit.

„Důvodů, proč jsem se rozhodl, že uspořádáme podobnou akci a oslovil jsem naše odborníky, odborníky ze Státního zdravotního ústavu i z největší zdravotní pojišťovny – VZP, byl fakt, že se hygienická služba má mimo své kontrolní činnosti aktivně věnovat také podpoře zdraví a prevenci,“ osvětluje další důvody ředitel HSHMP Jan Jarolímek s tím, že alarmující jsou i zhoršující se statistiky ohledně chřipky.  

Obdobné negativní vývojové trendy totiž nemá pouze Praha, ale celé Česko: loni u nás na chřipku zemřelo 212 osob a dalších 433 lidí se potýkalo s komplikovaným, těžkým průběhem s nutností hospitalizací v nemocnicích na odděleních typu emergency, ARO či JIP. Ve srovnání s obdobím 2014/2015 se počet obětí chřipky v Česku zvýšil skoro pětinásobně a trojnásobně narostly těžké, komplikované průběhy. Statistika je varovná, neúprosná.

Právě v tomto období proto hygienici, zdravotníci i zdravotní pojišťovny vyzývají veřejnost, aby se o chřipku začala více zajímat a neváhala využít účinných preventivních opatření ochrany, z nichž, podle odborných studií, jednoznačně nejúčinnější je očkování. Ideální okamžik pro aplikaci očkovací látky je právě nyní.

„Velkou výzvou, kterou jsme si pro letošní i další roky dali, je snaha o zvýšení dosavadní nízké proočkovanosti proti chřipce, která v Česku dosahuje úrovně cca 5 %. Přitom existují odborné studie, které uvádí, že nemocnost u jedinců očkovaných proti chřipce je až 5 x nižší než nemocnost očkováním nechráněných osob, očkování snižuje hospitalizaci až o 8 %. Oslovil jsem proto dopisem vybrané významné pražské zaměstnavatele, velká zdravotnická zařízení a Magistrát hlavního města Prahy, včetně úřadů jednotlivých městských částí, s informací o preventivním významu očkování proti chřipce a současně jsme jim nabídli možnost zapojit se do osvětově informačních aktivit,“ pokračuje ředitel Jarolímek.

„Rizikovým skupinám klientů, které jsou vymezeny zákonem, hradí VZP očkování proti chřipce v plném rozsahu. Loni se jich nechalo naočkovat 319 252 a pojišťovna za to zaplatila bezmála 111 milionů korun. Ostatním, kteří na úhradu očkování z veřejného pojištění nárok nemají, nabízí VZP jako bonus příspěvek na nákup vakcíny až 150 Kč. Loni tento příspěvek čerpalo 14 484 lidí a VZP jim vyplatila 2,17 milionu korun,“ uvedl náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

Výhodou je, že většina zdravotních pojišťoven poskytuje na očkování proti chřipce v rámci svých preventivních programů významné finanční příspěvky, což umožňuje přístup k očkování, ponejvíce prostřednictvím praktických lékařů, očkovacích center či smluvních pracovně lékařských služeb v rámci zaměstnaneckých poměrů, širokým vrstvám Pražanů. Očkování osob starších 65 let je navíc poskytováno zdarma.

Existují organizace, včetně některých zdravotnických zařízení, kde se podařilo nabídnout zaměstnancům očkování zdarma (hrazeno například z FKSP), a kde se počet očkovaných postupně zvyšuje. Příkladem se v tomto směru snaží jít sama HSHMP. „Našim zaměstnancům nabízíme jako bezplatný benefit očkování proti chřipce a jsem velmi rád, že v loňské sezoně byla proočkovanost našich lidí okolo 30 %,“ dodává Jarolímek.

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

Co je chřipka?

Chřipka je nejčastější lidské onemocnění. Způsobují ho viry chřipky A a B. K jejímu přenosu dochází především kapénkovou infekcí vzduchem. První chřipkové viry k nám dorazí většinou už na podzim, epidemie obvykle propuká v lednu, únoru.

Přežití viru

Vlhkost 35-40%, Teplota 28°C

Tvrdé bezpórové povrchy 24 - 48 hodin (plast, nerez)

Přežije > 24hodin

Přenosné na ruce do 24 hodin

Oblečení, papír & papírové kapesníky

Přežije 8 - 12 hodin

Přenosné na ruce do 24 hodin

 

Vysoká virová dávka - přežití na rukou<5 min

Poslední informace WHO hovoří o 2 – 8 hodinách přežití viru na předmětech!

Komplikace chřipky

PLICNÍ

? primární virová pneumonie              

? sekundární bakteriální pneumonie a bronchopneumonie

MIMOPLICNÍ

? u dětí často zánět středouší
? postih srdečního svalu
? postih svaloviny kosterní

? neurologické komplikace  

  • (nejvyšší podíl komplikací je u pacientů vyššího věku)           

 Jak předcházet onemocnění?

>

Vyhněte se kontaktu s nemocnými osobami (doporučená vzdálenost je min. 1 m).

>

Myjte si ruce mýdlem a vodou a to podle zásad správné hygieny rukou, zvláště po kašli či kýchání.

>

Rozhodně se nedotýkejte očí, nosu a úst nemytýma rukama.

>

Dbejte také na pestrou stravu a dostatečně odpočívejte.

>

Nechte se očkovat proti chřipce.

Očkování

Očkování proti chřipce je nejlepší prevence, jak chřipkovému onemocnění zabránit.

Každý rok onemocní (novým typem chřipky) až 15 % populace. Nejvhodnější doba pro očkování je od poloviny září do poloviny prosince.

Pro koho je očkování vhodné?

>

osoby s chronickým onemocněním plic, ledvin a srdce

>

osoby po onkologických nemocech

>

obézní pacienty

>

dále je doporučováno lidem starším 65 let

>

pro osoby, které žijí nebo pracují ve větších kolektivech – např. zdravotnictví, sociální služby, veřejný sektor

>

pro každého, kdo chce udělat něco pozitivního pro své zdraví a zvýšit šanci, že se mu chřipka vyhne

Jakou vakcínou se očkovat?

V současné době jsou v České republice k dispozici tetravakcíny obsahující chřipku AH1N1 a AH3N2 a dva typy B.

Očkování proti chřipce provádí praktičtí lékaři pro dospělé, v případě dětských pacientů praktický lékař pro děti a dorost. Očkování proti chřipce je bezplatné pouze pro osoby starší 65 let a také osoby stigmatizované chronickým onemocněním.

Některé zdravotní pojišťovny ve svých klientských programech vakcínu proplácejí. Informujte se u svého lékaře a zdravotní pojišťovny.

Co dělat, když onemocním?

>

Zůstaňte doma (nejlépe v posteli) a omezte kontakt s ostatními (i v rámci

rodiny), aby nedošlo k jejich nákaze.

>

Odpočívejte a pijte hodně tekutin.

>

Použité papírové kapesníky zásadně vyhazujte do odpadkového koše.

>

Při kašlání / kýchání si přikryjte ústa.

>

Dbejte na hygienu rukou – často si myjte ruce mýdlem a vodou, zvláště

po kašli a kýchání

>

Kontaktujte telefonicky svého lékaře.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…