HZS ČR: Francie požádala o prodloužení naší pomoci o dalších 10 dní

14.01.2024 16:44 | Tisková zpráva

Francie oficiální cestou požádala Českou republiku o prodloužení pomoci v souvislosti s povodněmi o dalších 10 dní. V reakci na tuto žádost vyšle Hasičský záchranný sbor ČR do Francie „čerstvý“ tým složený z 18 profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje HZS ČR. Dojde tedy k vystřídání hasičů pomáhajících ve Francii. Čerpadla zůstávají na místě a budou pracovat i nadále.

HZS ČR: Francie požádala o prodloužení naší pomoci o dalších 10 dní
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Náš tým, který v oblasti Nord-Pas-de-Calais poblíž obce Ardres za pomoci dvou velkokapacitních mobilních čerpadel pomáhá s povodněmi již od pátku, měl v oblasti setrvat původně 10 dní. Byli jsme však oficiálně požádáni o prodloužení této doby na dvojnásobek.

HZS ČR proto místo odjezdu týmu z Francie ihned naplánoval pouze výměnu hasičů pomáhajících ve Francii a zachová jejich počet (18 příslušníků). Čerpadla zůstávají na místě a měla by čerpat bez přerušení i nadále.

Současný plán stanoví odjezd nového týmu z Hlučína před 3. hodinou ranní tuto neděli 14. ledna 2024. Očekáváme příjezd do obce Ardres ještě tentýž den ve večerních hodinách. V pondělí si oba české týmy vymění poznatky, seznámí se s úkoly v oblasti postižené povodněmi, následně se původní tým složený z 18 hasičů vrátí zpět do České republiky.

Stejnou žádost o prodloužení obdrželi také kolegové z ostatních zemí, které ve Francii pomáhají, tedy slovenský a nizozemský tým. K včerejšímu odpoledni se podařilo společně přečerpat 2 635 000 m3 vody.

Viz ZDE.

Aktuálně se ve Francii otepluje a minimálně do úterý by teploty měly být nad nulou, tedy očekává se odtávání sněhu a opět zvyšování toků. Včera v oblasti bylo +5 °C, tedy teploty opět výrazně nad bodem mrazu, náš tým zaznamenal znatelný vzestup hladiny po toku řeky, které se vylévá do okolí.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…