HZS ČR: Generální ředitel předal nejvyšší ocenění

07.11.2021 7:29

U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu se v pondělí, 1. listopadu 2021, konal v prostorách Národního technického muzea v Praze slavnostní akt předání medailí Hasičského záchranného sboru České republiky.

HZS ČR: Generální ředitel předal nejvyšší ocenění
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Udílení medailí Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen HZS ČR) patří mezi nejvýznamnější události a mezi oceněnými jsou každoročně kromě hasičů i osobnosti z oblasti státní správy a samosprávy, politiky, IZS či z jiných oborů, které spolupracují s HZS ČR nebo se podílí na pomoci druhým. Letos bylo uděleno celkem 98 ocenění.

Generální ředitel HZS ČR, generálmajor Vladimír Vlček, nejprve poděkoval všem za jejich svědomitou práci, odvahu, osobní nasazení a především věrnost a odhodlanost sloužit naší vlasti a společnosti. Rovněž vyjádřil vděčnost hasičům za jejich nasazení v boji proti pandemii Covid-19.

V letošním roce si nejvýznamnější ocenění, Medaili „Za statečnost“ z rukou generálního ředitele HZS ČR převzali Roman Helísek a nstržm. Miroslav Slezák.

Roman Helísek, který je od roku 2000 členem jednotky sboru dobrovolných hasičů města Strážnice, převzal Medaili HZS ČR „Za statečnost“ udělenou ministrem vnitra za zásah na Vnorovském jezu na řece Moravě v srpnu letošního roku, kde došlo k převrácení nafukovací kánoe s několika dospělými a dětmi. Roman Helísek s nasazením vlastního života skočil, jištěn na laně, pro dítě, které bylo uvězněno ve vodním válci, a s pomocí kolegů jej dostal do bezpečí na břeh.

Nstržm. Miroslav Slezák z HZS Středočeského kraje převzal Medaili „Za statečnost“ udělenou generálním ředitelem HZS ČR za podíl na záchraně topících se osob na jezu řeky Sázavy v Českém Šternberku. Letos v červenci se raft se skupinou dětí převrhl a sedm osob uvízlo v pasti vodního válce.

Nstržm. Miroslav Slezák i přes nebezpečí, které mu hrozilo kvůli vysokému průtoku vody a značné síle vodního válce, s jištěním na laně prováděl záchranu osob z vodního válce a významně tak přispěl k záchraně posádky raftu.Kromě medailí za statečnost udělil generálmajor Vladimír Vlček, také15 Medailí „Za zásluhy o bezpečnost“, 12 Čestných medailí a 5 Plaket HZS ČR.

Dále generální ředitel HZS ČR ocenil Medailemi "Za věrnost I. stupně" 54 příslušníků HZS ČR,  Medailemi "Za věrnost II. stupně" 5 příslušníků HZS ČR a Medailemi "Za věrnost III. stupně" rovněž 5 příslušníků HZS ČR.

Všichni ocenění převzali z rukou náměstka generálního ředitele HZS ČR pro řízení lidských zdrojů, plk. Františka Vavery, diplom.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…