HZS ČR: Informace o konci výjimky z použití zimních pneumatik na vozidlech jednotek požární ochrany

20.09.2021 20:57 | Tisková zpráva

V návaznosti na přechodná ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), Vás informujeme o blížícím se konci výjimky z povinnosti užít při jízdě v provozu na pozemních komunikacích vozidlo vybavené zimními pneumatikami podle § 40a zákona o silničním provozu, na vozidlech jednotek požární ochrany o maximální přípustné hmotnosti nad 3500 kg. Tato výjimka končí dne 31. 10. 2021.

HZS ČR: Informace o konci výjimky z použití zimních pneumatik na vozidlech jednotek požární ochrany
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Od 1. 11. 2021 bude možné užít při jízdě na pozemních komunikacích v období stanoveném v §40a zákona o silničním provozu pouze vozidla vybavená zimními pneumatikami (s označením minimálně M+S).  Většina nových vozidel a pneumatik tyto podmínky splňuje a není potřeba žádného zásahu a investice. Problematická mohou být některá starší vozidla, například typu TATRA 138, TATRA 148 a ŠKODA 706 RTHP. U těchto starších typů vozidel bývají v technickém průkazu uvedeny pouze pneumatiky diagonální, které ovšem výše uvedenou podmínku nesplňují, neboť výrobci diagonální pneumatiky v „zimním“ provedení nedodávají. Na vozidla je tedy nutné použít zimní pneumatiky radiální, které však často nejsou zapsány v technickém průkazu uvedených starších typů vozidel.

Vzhledem k celkovému počtu těchto starších typů vozidel u jednotek požární ochrany v celé ČR, proběhla ze strany MV-GŘ HZS ČR jednání s výrobci vozidel, na základě, kterých byly pro uvedené typy získány dokumenty potřebné pro možnost zapsání radiálních pneumatik do technického průkazu vozidel. U vozidel TATRA je to „prohlášení výrobce“, u vozidel ŠKODA 706 pak „protokol o kontrole montáže kol“. Na základě těchto dokumentů mohou obce, jako zřizovatelé jednotek a vlastníci dotčených vozidel, požádat na příslušném odboru dopravy o zápis uvedených typů radiálních pneumatik do technického průkazu, čímž jim bude umožněno splnění podmínky užití zimních pneumatik na uvedených typech vozidel.

V příloze přikládáme dokumenty potřebné pro provedení zápisu do technických průkazů vozidel TATRA a ŠKODA 706.

Současně sdělujeme, že použití uvedeného postupu u vozidel na podvozcích AVIA a PRAGA aktuálně prověřujeme a případné závěry a dokumenty pro provedení zápisu do technických průkazů budou k dispozici pravděpodobně již do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…