HZS ČR: Institut ochrany obyvatelstva rozšířil své možnosti v oblasti radiačního monitoringu

24.01.2024 16:03 | Tisková zpráva

Chemická laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva (IOO) plní řadu úkolů na podporu velitele zásahu, ale i ve prospěch ostatních složek státu a ochrany obyvatelstva ČR. Jedním z nich je i radiační průzkum a monitoring objektů a zasažených území, např. po nehodě jaderné elektrárny, ztrátě zdroje ionizujícího záření nebo při průzkumu starých zátěží.

HZS ČR: Institut ochrany obyvatelstva rozšířil své možnosti v oblasti radiačního monitoringu
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Od letošního roku došlo k výraznému rozšíření kapacit v této oblasti. Konkrétně se jedná o dva nové systémy určené pro radiační monitoring a detekci zdrojů ionizujícího záření – RadPatrol 2 a DRONES-G MINI. Obě zařízení plánuje IOO využívat jak pro pravidelná měření v rámci Radiační monitorací sítě, tak samozřejmě v případě jakékoliv mimořádné radiační situace.

Oba systémy byly vyvinuty a dodány třebíčskou společností NUVIA a.s. Zatímco RadPatrol 2, což je pokročilý radiometrický měřicí systém určený pro gamaspektrometrické měření (identifikace radionuklidu), určení dávkového příkonu a měření neutronového záření pro mobilní a letecký radiační průzkum je již běžně používán v řadě aplikací u nás i ve světě, druhý systém DRONES-G MINI je úplnou novinkou a HZS ČR je tak jeho prvním uživatelem. Podvěs pod dron DRONES-G MINI byl vyvinut v rámci dotačního programu za podpory Ministerstva vnitra ve spolupráci se Státním ústavem radiační ochrany a jedná se o technologického nástupce systému DRONES-G, který je odlehčený, menší, jeho kompaktní tvar umožňuje snadnou manipulaci i instalaci a oproti jeho předchůdci je kompatibilní s komerčně dostupnými drony, což snižuje náklady na pořízení.

Vzhledem k tomu, že se v případě DRONES-G MINI jedná opravdu o žhavou novinku, zúčastnily se předání obou prostředků nejen zástupci společnosti NUVIA a.s. a IOO, ale i odborníci ze Státního úřadu radiační ochrany, Vojenského výzkumného ústavu a zástupci Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

V rámci testovacího letu, který předvedli experti ze společnosti NUVIA, byl proveden reálný monitoring včetně identifikace konkrétních radionuklidů a odhadu jejich aktivit. Zároveň systém vytváří mapu intenzit dávkového příkonu, ve výšce 1 m nad terénem, což umožní odborníků z řad hasičů předem odhadnout dávky, které obdrží zasahující, kteří by v případě nutnosti museli pracovat v nebezpečné zóně zasažené radioaktivní kontaminací. I přes mrazivé počasí vše fungovalo na jedničku a veškerá naměřená data, včetně odhadu aktivit zdroje, byla ve velmi dobré korelaci se známou skutečností.

Po odzkoušení obou systémů v mrazivých podmínkách následoval přesun všech zúčastněných na půdu IOO, kde pokračovala diskuze mezi odborníky nad dalšími možnostmi a výzvami pro radiační monitoring.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…