HZS ČR: Ostravské desinfekční vuvuzely zazněly také v Pardubickém kraji

18.09.2020 7:36

Dvě desítky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s osvědčenými generátory teplého desinfekčního aerosolu („vuvuzelami“) vydatně pomáhaly v pondělí 15.9.2020 - více než osm hodin – s důkladnou desinfekcí objektu sanatoria Topas v Holicích v Pardubickém kraji, a to kvůli zvýšenému výskytu pozitivních osob na koronavirus covid-19.

HZS ČR: Ostravské desinfekční vuvuzely zazněly také v Pardubickém kraji
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Moravskoslezští hasiči již ve svém kraji desinfikovali od letošního jara více než šest desítek objektů a mají s obdobnou činností velké zkušenosti. Už na jaře také pomáhali v jiném kraji – desinfikovali část nemocnice v Chebu.

Po zhruba hodinové přípravě (mj. postavení základny ze stanů, oblékání ochranných prostředků a plnění přenosných generátorů benzínem a chemií) začali moravskoslezští hasiči s dekontaminací vnitřních prostor holického sanatoria Topas půl hodiny po pondělním poledni. Končili až po půl deváté večerní. Jejich kolegové z Pardubického kraje měli na starost mj. přesuny 176 klientů sanatoria a další činnosti.

Hasiči z HZS MSK čistili prázdné prostory pomocí osvědčených generátorů teplého desinfekčního aerosolu, když po půlhodinovém působení desinfekčního prostředku lze tyto prostory vyvětrat a pak ihned běžně používat. Celkem 15 těchto přístrojů a k tomu 250 kg práškové desinfekce (ke 4% rozředění s vodou) letos na jaře zakoupil a hasičům daroval Moravskoslezský kraj za bezmála 1,9 milionu korun.

Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry (a se sluchátky či špunty do uší) se obvykle střídají v používání až 18 kg těžkého generátoru (hmotnost po jeho naplnění). Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem (Virkon S) a benzínem.

Pro charakteristický zvuk generátoru jej hasiči hned zpočátku užívání překřtili na „Vuvuzely“, které mj. zněly mnoha stadiony MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. I tak tento hlučný přístroj ušetří mnoho cenného času, zvládne velké prostory, dostane se i do koutů či skříní.

Hasiči z HZS MSK dekontaminovali od jara obdobným způsobem přes 80 objektů, a to hlavně v Moravskoslezském kraji – jednak kvůli kvalitnímu vybavení (celkem 15 generátorům), ale také kvůli bohatým zkušenostem. Příslušníci HZS MSK tak mj. dekontaminovali například části Nemocnice v Chebu a Městské nemocnice Ostrava, ostravský Domov pro seniory IRIS, Alzheimer centrum v Ostravě-Vítkovicích, Azylový dům Sára ve Frýdku-Místku, Azylový dům Armády spásy v Ostravě-Mariánských Horách, hospic Konventu sester Alžbětinek v Jablunkově, včetně přilehlého kostela, objekty 4 černouhelných dolů OKD na Karvinsku, mateřské a základní školy, rovněž několik hasičských stanic a služeben ostatních složek IZS na různých místech kraje…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…