HZS: Čeští hasiči v pořádku dorazili do Francie, naše pomoc s povodněmi začíná

05.01.2024 19:15 | Tisková zpráva

OSmnáct 1profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR dorazilo do Francie ve večerních hodinách. Dnes mapují situaci na místě a začíná naše pomoc s povodněmi na severu Francie.

HZS: Čeští hasiči v pořádku dorazili do Francie, naše pomoc s povodněmi začíná
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Skupina vyrazila ve středu ve 12:10 z Hlučína a ve 12:30 překročila státní hranice s Polskem. Cesta vedla do Německa, kde následovala bezpečnostní přestávka, dále přes Nizozemsko a Belgii až do Francie. Před vjezdem na území Francie se ke skupině připojil policejní doprovod, který ji dovedl do francouzské vesnice Ardres na místní hasičskou stanici.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Česká skupina je v kontaktu se slovenskými hasiči ve Francii, kteří se nacházejí ve stejné oblasti. Další skupinu zahraniční pomoci tvoří také Nizozemci, ti se však nacházejí v jiné části Francie.

První den naší pomocí začíná průzkumem v oblasti, seznámením se situací a následným nasazením techniky po dohodě s francouzskými kolegy v nejpostiženějších lokalitách v oblasti Pas-de-Calais.

Primárním úkolem týmu je nasazení velkokapacitních čerpadel v oblasti, tým je vybaven dvěma velkokapacitními čerpadly, jedno s kapacitou 1500 litrů/sec., druhé čerpadlo s kapacitou 400 litrů/sec. Čerpadla jsou schopna přečerpat 5 400 000 l/hod + 1 440 000 l/hodinu, celkem celý modul 6 840 000 l/hod (6 840 m3/hod).

Dále je tým vybaven obojživelným vozem ARGO a záchranným člunem, které jsou v případě potřeby také k dispozici v místě nasazení.

Dle aktuální předpovědi se ve Francii i během víkendu stále očekávají intenzivní srážky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…