HZS: Humanitární pomoc zemětřesením postižené Republice Chorvatsko

31.12.2020 15:07

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

HZS: Humanitární pomoc zemětřesením postižené Republice Chorvatsko
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Cestou HZS ČR také Česká republika o humanitární pomoc sama žádá, pokud ji potřebuje.

V úterý odpoledne přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc zemětřesením postižené Republiky Chorvatsko, a ministr vnitra Jan Hamáček rozhodl této žádosti vyhovět. HZS ČR tak začal okamžitě připravovat potřebnou dokumentaci, logistiku a především vlastní materiální pomoc, v podobě:

  • 600 ks lehátek s matracemi
  • 1200 ks spacích pytlů
  • 1200 ks přikrývek
  • 10 ks elektrických topidel
  • 2 ks osvětlovacích systémů
  • 1 ks osvětlovací balon 1 kW

Po dohodě s chorvatskou stranou začala nakládka pomoci včera po 11 hodině v areálu HZS ČR Zbiroh, do čtyř nákladních vozidel, která spolu s vozidlem doprovodným vyrazila v odpoledních hodinách na základnu HZS ČR v Brně, odkud o půlnoci konvoj pokračoval do chorvatského Záhřebu, kam měla pomoc dorazit dnes kolem 8 hodiny ranní. Humanitární pomoc převezme chorvatské Ministerstvo vnitra – úřad civilní ochrany.

Jedná se již o několikátou zásilku humanitární pomoci, kterou tento rok organizuje HZS ČR, v nedávné minulosti jsme zajišťovali humanitární pomoc například Arménii, Francii, San Marinu, Ukrajině, Bělorusku, Kosovu, Černé Hoře a dalším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…