HZS v pondělí vypraví humanitární pomoc do Severní Makedonie

19.01.2021 22:11

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí. Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR pro administraci žádostí Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Prostřednictvím HZS ČR Česká republika také o humanitární pomoc sama žádá.

HZS v pondělí vypraví humanitární pomoc do Severní Makedonie
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Cestou Mechanismu civilní ochrany Unie přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc v souvislosti s prokázáním výskytu nového koronaviru na území Severní Makedonie. Dne 13. ledna 2021 Ministr vnitra poskytnutí materiální humanitární pomoci této zemi schválil, a HZS ČR začal okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí. O víkendu bude zásilka zabalena a připravena na transport, aby mohla v pondělí, v ranních hodinách vyrazit ze základny Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Cesta je naplánována se zastávkami na přespání v maďarském Szegédu, a bulharské Sofii. Do místa určení v severomakedonské Skopje dorazí pomoc ve středu.

Zásilka v celkové hodnotě přesahující 5 milionů Kč, z prostředků Ministerstva vnitra, obsahuje 18 000 respirátorů FFP2, 108 000 roušek, a 5000 ochranných obleků, a bude předána zástupcům Ředitelství pro ochranu a záchranné práce Severní Makedonie. Zásilka bude přepravena jedním nákladním automobilem ZÚ HZS ČR.

Jedná se o první letošní zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. V nedávné minulosti jsme zajišťovali humanitární pomoc například Arménii, Francii, San Marinu, Chorvatsku a dalším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…