Hasiči se v Malešicích utkají o Pohár Skupiny ČEZ

18.08.2015 15:11

Sbory dobrovolných hasičů (SDH) z celého Českobudějovicka se v sobotu 22. srpna utkají v Malešicích, místní části Dřítně, o Pohár Skupiny ČEZ v požárním útoku. Dvanáctého ročníku soutěže se zúčastní zhruba tři desítky mužských a ženských hasičských družstev.

Hasiči se v Malešicích utkají o Pohár Skupiny ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Přihlášky zatím nejsou uzavřeny, ovšem vzhledem k letité tradici a skutečnosti, že se nám tuto soutěž podařilo zařadit do seriálu závodů Velké ceny okresu České Budějovice v požárním útoku, očekáváme poměrně značný zájem soutěžních týmů v obou kategoriích,“ uvedl náměstek starosty SDH Malešice Pavel Lamoš.

Akce bude zahájena ve 13 hodin. Sedmičlenné týmy čeká klání podle standardních podmínek tradičního požárního sportu. Muži musí rozvinout požární hadici na 90 a ženy na 70 metrů. Následně pak proudem vody naplní dva terče s otvorem o průměru pět centimetrů deseti litry vody. Čas se měří na setiny sekundy.

„Tyto závody mají dlouhodobě velice dobrou úroveň, což se nám daří udržet právě díky dlouhodobé spolupráci s Jadernou elektrárnou Temelín v rámci projektu Oranžového roku i přímé podpory sborů dobrovolných hasičů v jejím okolí,“ doplnil Lamoš. 

Dobrovolní hasiči mají zcela nezastupitelnou úlohu

Zejména v menších obcích mají dobrovolní hasiči zcela nezastupitelnou úlohu. To už mnohokrát prokázali při povodních, požárech, při likvidaci následků bouřek, náhlých přívalových dešťů a podobně. Vedle svých profesionálních kolegů jsou totiž složkou, která je schopna rychle a účinně pomáhat při jakýchkoli krizových událostech.

„Na hasiče se můžeme kdykoli spolehnout, jsou schopni rychle a účinně pomáhat s dokonalou znalostí místního prostředí. Obec se sice snaží pomáhat s finančním zajištěním potřebné techniky a zázemí, naše vlastní zdroje na to ale nestačí. Proto si velice ceníme významné finanční pomoci ze strany Skupiny ČEZ a Jihočeského kraje,“ konstatoval Josef Kudrle, starosta Dřítně, obce, která má na svém území sedm sborů dobrovolných hasičů. Jsou to sbory v jednotlivých místních částech.

Kudrle v této souvislosti připomněl, že vedle své bezpečnostní úlohy jsou hasiči motorem sportovního, kulturního a společenského dění v obci. „Bez nich by obec těžko žila tak, jak žije,“ řekl starosta.

To potvrzuje i sobotní klání v Malešicích, na něž hned po skončení závodů navazuje malešická novinka, kterou je hudební večer, na němž vystoupí čtyři rockové skupiny. „Jde o první ročník Malfestu, malešického rockového festivalu. U jeho zrodu stála myšlenka spojit hasičskou soutěž s kulturním programem, který rozšíří sportovní program Poháru Skupiny ČEZ také o kulturní část a společenské setkání obyvatel okolních obcí a dalších dobrovolných hasičů z celého okresu. K dispozici máme dva velké stany, takže fungovat budeme za každého počasí,“ dodal Lamoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…