Hasičský záchranný sbor: Letos byla vyškoleno již bezmála čtyřicet jeřábníků a vazačů

11.11.2022 20:29 | Tisková zpráva

Hasiči z celé České republiky se několikrát do roka sjíždějí do Hlučína, aby absolvovali specializační kurz jeřábníků a vazačů, který je určen pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) ve vztahu k zásahové činnosti jednotek. Vzhledem k doporučenému počtu, a to max. 10 účastníků, tak bylo pro potřeby HZS ČR během tohoto roku vyškoleno již bezmála 40 jeřábníků a vazačů.

Hasičský záchranný sbor: Letos byla vyškoleno již bezmála čtyřicet jeřábníků a vazačů
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Takto orientované specializační kurzy jsou vyhlašovány v průběhu roku zpravidla 4krát, nicméně jejich četnost je přímo úměrná požadavkům ze strany HZS jednotlivých krajů. Devízu tyto kurzy vyhlašovat a provádět má již po dobu 8 let v kompetenci Oddělení vzdělávání Záchranného útvaru HZS ČR se sídlem v Hlučíně, kde díky odpovídajícímu zázemí probíhá jak teoretický, tak praktický výcvik. Délka kurzu, v rozsahu 5 dnů - 40 hodin, je stanovena učebními osnovami kurzu jeřábníků a vazačů HZS ČR vydanými Ministerstvem vnitra - generálním ředitelstvím HZS ČR (MV-GŘ HZS ČR).

Osnovy kurzu najdete ZDE.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Vyjma teorie tvoří druhou polovinu kurzu praktický výcvik, jenž obnáší zdokonalování se v oblastech jako zvedání břemen o různých tvarech a váze, druhy vázání, převracení břemen a manipulace s nimi i za ztížených podmínek a součinnostní zvedání břemen více druhy zvedacích zařízení včetně využití nejnovějších prostředků pro úchop a přepravu materiálu. Profilem úspěšného absolventa kurzu je získání základních znalostí a dovedností k ovládání jeřábu a vázání břemen při zásazích jednotek PO. Takto vyškolený hasič se následně může pyšnit znalostmi potřebného rozsahu týkající se obsluhy jeřábu a vázání břemen, orientuje se v technologických postupech pro standardní práce prováděné jeřábem při výkonu služby v jednotce PO a na místě zásahu, je znalý souvisejících bezpečnostních předpisů, ovládá konstrukci a údržbu jeřábu.

V letošním roce, na začátku měsíce listopadu, se lektoři oddělení vzdělávaní ZÚ HZS ČR dočkali výrazné obměny techniky, kdy pro kurz JEŘ/VAZ byla pro výcvik a vykonávání praktické části kurzu přidělena nová technika odpovídající nejmodernějším standardům. Mercedes Benz Actros VYA 30 a Tatra T 815 -7 VYA 30 tak nahradily dlouhými lety používané jeřáby jako AD 28 či AD 30 na podvozku Tatra. Nově pořízená technika se obratem zapojila do kurzu JEŘ/VAZ, který započal v druhém týdnu měsíce listopadu. Předposledního letošního kurzu se zúčastnili příslušníci HZS z kraje Středočeského, Plzeňského a hl. města Prahy včetně příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR.

Přehled specializačních kurzů HZS ČR najdete ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…