Hasičský záchranný sbor: Rychlý nástup zimy zaměstnal hasiče nejvíce v sobotu

04.12.2023 19:15 | Tisková zpráva

Od pátku do neděle evidujeme 3337 událostí, u kterých jsme zasahovali. Zaměstnaly nás dopravní nehody, pády stromů přes silnici či na železnici, ale také jsme zachraňovali dvě osoby, které se propadly pod led do rybníka v Jevanech u Prahy.

Hasičský záchranný sbor: Rychlý nástup zimy zaměstnal hasiče nejvíce v sobotu
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Celkem evidujeme 557 nehod, u kterých jsme od pátku do neděle zasahovali spolu s dobrovolnými hasiči. Nejvíce v kraji Středočeském (100), Jihočeském (64) a Plzeňském (59).

Z důvodu popadaných stromů, nejčastěji na silnici či železnici, jsme za tyto tři dny zasahovali celkem u 1 386 událostí. Nejvíce pak v kraji Jihočeském (379), Středočeském (344) a Plzeňském (248). Odstraňovali jsme také sníh například ze střech stadionů. Celkem evidujeme technických pomocí různého typu 2319. Nejnáročnějším dnem byla sobota.

graf

Z těch vážnějších pátečních událostí stojí za zmínění dopravní nehoda kamionu v okrese Tachov na D5 na 139. km směr Praha. Došlo zde k vyproštění kamionu přes oba jízdní pruhy, a protržení nádrže s naftou. Dále dopravní nehoda kamionu take na dálnici D5, tentokrát na 67,5 km, zde zasahovaly 3 jednotky. Kamion zablokoval celou vozovku, dálnice byla v obou případech uzavřena déle než 2 hod.

V sobotu 2. prosince například v Kojetíně na Přerovsku 5 jednotek zasahovalo při dopravní nehodě autobusu, který sjel mimo komunikaci do příkopu. Zraněny byly 4 osoby, které byly předány záchranné službě. Evakuováno bylo 15 osob do blízkého nádraží Kojetín.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí

A obdobná situace se odehrála také v sobotu v obci Kouty na Třebíčsku. Tady bylo potřeba zajistit evakuaci 27 osob z autobusu, který vjel do závěje mimo komunikaci. Jednotka dále provedla vyproštění autobusu s nasazením automobilového jeřábu.

Čtyři jednotky zasahovaly v sobotu i u dopravní nehody kamionu, který narazil do svodidel na dálnici D1. Došlo k úniku cca 700l nafty a povolána byla těžká technika na vyproštění. Dálnice D1 na 370. km byla uzavřena déle než 2 hod. Nehoda je v dalším šetření PČR.

Kromě výjezdů souvisejících se sněhovou situací bylo také v pátek večer sedm jednotek vysláno na asistenci u nouzového přistání dopravního letadla na Letišti Václava Havla. Jednalo se o Airbus A350, 423 osoba na palubě, let Vietnam/Praha, nahlášené prasklé pneumatiky na předním podvozku. Letadlo v pořádku přistálo.

V neděli se v okrese Praha-východ pod třemi lidmi propadl led na Jevanském rybníku. Na místo vyjeli hasiči z Říčan, nasazen byl také vrtulník Policie ČR. Jedné osobě se podařilo z ledu dostat svépomocí, druhého zachránili říčanští hasiči a třetího letečtí záchranáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…