Hasičský záchranný sbor: Rychlý nástup zimy zaměstnal hasiče nejvíce v sobotu

04.12.2023 19:15 | Tisková zpráva

Od pátku do neděle evidujeme 3337 událostí, u kterých jsme zasahovali. Zaměstnaly nás dopravní nehody, pády stromů přes silnici či na železnici, ale také jsme zachraňovali dvě osoby, které se propadly pod led do rybníka v Jevanech u Prahy.

Hasičský záchranný sbor: Rychlý nástup zimy zaměstnal hasiče nejvíce v sobotu
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Celkem evidujeme 557 nehod, u kterých jsme od pátku do neděle zasahovali spolu s dobrovolnými hasiči. Nejvíce v kraji Středočeském (100), Jihočeském (64) a Plzeňském (59).

Z důvodu popadaných stromů, nejčastěji na silnici či železnici, jsme za tyto tři dny zasahovali celkem u 1 386 událostí. Nejvíce pak v kraji Jihočeském (379), Středočeském (344) a Plzeňském (248). Odstraňovali jsme také sníh například ze střech stadionů. Celkem evidujeme technických pomocí různého typu 2319. Nejnáročnějším dnem byla sobota.

graf

Z těch vážnějších pátečních událostí stojí za zmínění dopravní nehoda kamionu v okrese Tachov na D5 na 139. km směr Praha. Došlo zde k vyproštění kamionu přes oba jízdní pruhy, a protržení nádrže s naftou. Dále dopravní nehoda kamionu take na dálnici D5, tentokrát na 67,5 km, zde zasahovaly 3 jednotky. Kamion zablokoval celou vozovku, dálnice byla v obou případech uzavřena déle než 2 hod.

V sobotu 2. prosince například v Kojetíně na Přerovsku 5 jednotek zasahovalo při dopravní nehodě autobusu, který sjel mimo komunikaci do příkopu. Zraněny byly 4 osoby, které byly předány záchranné službě. Evakuováno bylo 15 osob do blízkého nádraží Kojetín.

A obdobná situace se odehrála také v sobotu v obci Kouty na Třebíčsku. Tady bylo potřeba zajistit evakuaci 27 osob z autobusu, který vjel do závěje mimo komunikaci. Jednotka dále provedla vyproštění autobusu s nasazením automobilového jeřábu.

Čtyři jednotky zasahovaly v sobotu i u dopravní nehody kamionu, který narazil do svodidel na dálnici D1. Došlo k úniku cca 700l nafty a povolána byla těžká technika na vyproštění. Dálnice D1 na 370. km byla uzavřena déle než 2 hod. Nehoda je v dalším šetření PČR.

Kromě výjezdů souvisejících se sněhovou situací bylo také v pátek večer sedm jednotek vysláno na asistenci u nouzového přistání dopravního letadla na Letišti Václava Havla. Jednalo se o Airbus A350, 423 osoba na palubě, let Vietnam/Praha, nahlášené prasklé pneumatiky na předním podvozku. Letadlo v pořádku přistálo.

V neděli se v okrese Praha-východ pod třemi lidmi propadl led na Jevanském rybníku. Na místo vyjeli hasiči z Říčan, nasazen byl také vrtulník Policie ČR. Jedné osobě se podařilo z ledu dostat svépomocí, druhého zachránili říčanští hasiči a třetího letečtí záchranáři.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…