Havířovské nádraží znovu ožilo nejen kulturou

11.11.2014 9:35

O právě uplynulém víkendu se mohli cestující na chvíli zastavit na vlakovém nádraží v Havířově, aby poseděli v příjemné kavárně, vybrali si v antikvariátu starou knihu či desku, seznámit se s havířovskými návrháři oblečení a jejich designovými značkami a také si užít kultury.

Havířovské nádraží znovu ožilo nejen kulturou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nádražní halka v Havířově

Spolek Důl architektury, který se již několik let snaží o záchranu a oživení této vlakové stanice, zde uspořádal od 7. do 9.11.2014 další ze série akcí Nádraží žije, tentokrát s podtitulem Pro Vás. Večer rozeznívalo nádraží koncerty – zahrál slovenský punk-folkový  Dáša Fon Fľaša, ostravská interpretka moin moin a výsledky své rezidence shrnula maďarská básnířka Kinga Tóth do divoké zvukově vizuální performance. Neplánovaně na akci vystoupila i začínající kapela Romeo f***ed Juliet. Celou akci doprovázela výstava fotografií Kateřiny Měšťánkové, která do Havířova zavítá znovu již v prosinci na minirezidenci v rámci projektu Havirov contemporary.

„Našim cílem není jen zachování nádražní budovy ale především její navrácení zpět cestujícím, zpříjemnění, oživení jejích prostor aby opět byla příjemným místem pro trávení času. Nové vedení města i České dráhy jsou nyní mnohem přístupnější k diskuzi a tak věříme, že se nám podaří najít společnou řeč a udělat z nádraží opět důstojné místo pro cestování i setkávání lidí,“ říká Lucie Chytilová z Dolu architektury.

Nedělní ráno patřilo studentům architektury ze zemí visegrádské čtyřky, kteří v Havířově strávili týden, aby mohli přemýšlet o problémech města a navrhnout jejich možná řešení. Návštěvníci tak mohli diskutovat o navrhované lávce spojující Šumbark s nádražím a centrem města, zeleném bulváru oživujícím Hlavní třídu, novém pojetí Náměstí republiky a Dětského parku, a také o řešení jednoho z nejproblematičtějších míst ve městě – areálu hotelu Merkur.

„Studenti za týden odvedli obrovský kus práce. Podařilo se jim nahlédnout na město z pohledu nezaujatého návštěvníka, identifikovat problematická místa a navrhnout pro ně možné řešení. Hlavní ideou workshopu bylo oživení veřejného prostranství a navrácení ho lidem. Jedná se o ideové návrhy, které mají sloužit k další diskuzi především mezi vedením města a občany,“ prozradil Adam Guzdek, jeden z lektorů workshopu.

Workshop studentů architektury i minirezidence umělců se konají v rámci projektu „Havirov contemporary“, který získal podporu z Mezinárodního visegrádského fondu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…