Hejtman Netolický: Místní akční skupiny pomáhají rozvoji venkova v Gruzii. Náš kraj může sloužit jako vzor

25.07.2017 10:21

Systém místních akčních skupin se díky spolupráci organizace Člověk v tísni a Národní sítě místních akčních skupin České republiky daří aplikovat také v okolí oblasti Kazbegi, která patří mezi jeden z turisticky nejnavštěvovanějších regionů Gruzie.

Hejtman Netolický: Místní akční skupiny pomáhají rozvoji venkova v Gruzii. Náš kraj může sloužit jako vzor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Zkušenosti s fungováním místních akčních skupin v Pardubickém kraji, krajský Program obnovy venkova, ale také rozvoj cestovního ruchu prezentoval gruzínským MASkám ve městě Stepansminda hejtman Martin Netolický.

„Celá oblast Kazbegi má obrovský potenciál, který je potřeba postupnými kroky rozvíjet. Národní sít místních akčních skupin předává zkušenosti z našeho prostředí a je vidět, že za několik let od vzniku MAS Kazbegi se podařilo dokončit řadu projektů, které pomohou přilákání turistů, ale také zlepšení životních podmínek místních obyvatel,“ sdělil hejtman Martin Netolický, kterého s fungováním MAS Kazbegi seznámil Radim Sršeň, který je místopředsedou Sdružení místních samospráv České republiky a členem Evropského sdružení místních akčních skupin.

Kraj může být vzorem při rozvoji venkova či cestovního ruchu

Hejtman Netolický zároveň v rámci své prezentace seznámil zástupce MAS Kazbegi se zkušenostmi Pardubického kraje s fungováním místních akčních skupin v regionu. Součástí prezentace byl také krajský Program obnovy venkova a představení rozvoje turistického centra na Dolní Moravě, jelikož v oblasti v současné době funguje známé lyžařské středisko Gudauri, které je však využíváno pouze v zimních měsících. „Cílem regionu, ale i místních samospráv je získat zkušenosti z našeho kraje pro rozvoj letních aktivit v této oblasti. Středisko Gudauri znají také čeští turisté, ale v letních měsících je zcela nevyužité. Potenciál je přitom velký, proto jsme využili příklad Dolní Moravy, která se ještě před několika lety nacházela v podobné situaci, ale dnes začíná být letní sezona turisticky úspěšnější než letní,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Projekt Místní akční skupiny Kazbegi je zajišťován organizací Člověk v tísni. Projekt je zajišťován společně s partnery, kterými jsou například Česká rozvojová agentura či Národní síť Místních akčních skupin České republiky. MAS Kazbegi má v současné době okolo 71 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…