Hejtman Novák navštívil studenty, kteří učí domkaře správně topit

30.01.2016 20:11

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák navštívil studenty Slezského gymnázia v Opavě, kteří se už několik let věnují unikátnímu projektu Emise.

Hejtman Novák navštívil studenty, kteří učí domkaře správně topit
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Ve snaze o lepší ovzduší obcházejí opavské domácnosti a radí lidem, jak lépe a správně topit.

V topné sezoně organizují studenti, takzvaní emisaři, pochůzky po městě a sledují, jaký kouř stoupá z komínů. Pomocí Ringelmannovy stupnice pak určují, zda jde o kouř závadný, pokud ano, zazvoní na dům a snaží se majitelům vysvětlit, že topí špatně. Rozdávají brožury, ve kterých se občané dozvědí bližší informace, pořádají výstavy, v roce 2014 byli pozváni k projednávání do výboru Poslanecké sněmovny pro životní prostředí. Jejich aktivitu moravskoslezský hejtman nyní ocenil a zaštítil.

Během návštěvy školy, jejímž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, hejtman mimo jiné připomněl, že před čtyřmi lety se v kraji jako první v zemi zavedly dotace na výměnu kotlů v domácnostech. „A během těchto čtyř let se podařilo vyměnit už čtyři tisíce kotlů za zhruba dvě stě milionů korun. Co je ale důležitější, tyto nové kotle zabránily, aby se čtyři sta tun prachu dostalo do ovzduší,“ poznamenal hejtman Miroslav Novák.

Upozornil, že nový dotační program „kotlíkových dotací“ vyhlásil Moravskoslezský kraj loni 18. prosince. „Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz, pro Moravskoslezský kraj je vyčleněna zhruba miliarda a půl. V rámci první výzvy, kterou jsme vyhlásili koncem prosince, je to téměř půl miliardy korun. A důležité je, že je možné dosáhnout až na 95 procent pořizovací ceny,“ uvedl hejtman.

Jako jediný kraj v zemi přispěje žadatelům ke státní dotaci navíc pět procent ze svého rozpočtu, Krajský úřad MSK vyřídí za obce, které na nové kotle občanům rovněž přispějí ze svého rozpočtu, administrativu a poskytne další nadstandardní služby. Žádosti o stopadesátitisícovou dotaci mohou zájemci podávat od 1. února do 29. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…