Heřmánek ml. jako Leopold Hilsner, Roden jako Masaryk. Česká televize řeší Zločin v Polné

23.01.2016 18:57

Česká televize uvede v neděli 31. ledna premiéru první části dvoudílného filmu režiséra Viktora Polesného Zločin v Polné. Snímek se vrací do roku 1899, kdy byla zavražděna švadlena Anežka Hrůzová a následná hilsneriáda přinesla silnou vlnu antisemitismu na našem území.

Heřmánek ml. jako Leopold Hilsner, Roden jako Masaryk. Česká televize řeší Zločin v Polné
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„České dějiny jsou plné výjimečných osobností, událostí a příběhů. V posledních letech se snažíme vracet se k nim stále intenzivněji, aktualizovat je pro současné diváky a přispívat k porozumění a poznání vlastní minulosti, což je podle mě jednou ze stěžejních rolí České televize. Po Českém století, trilogii Jan Hus, osudech Karla IV. nebo Amerických dopisech tak nyní dostane ve filmu prostor i období hilsneriády. Silný příběh, který doposud nebyl nikdy ve formě hrané tvorby zpracován a který si o to více zaslouží veškerou pozornost dnešní společnosti,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Zločin v Polné se vrací do roku 1899, kdy byla na Bílou sobotu na cestě mezi obcemi Věžničkou a městem Polnou nalezena mrtvá dívka. Švadleně Anežce Hrůzové, která se tudy vracela domů, bylo pouhých devatenáct let. Při bližším ohledání byla na jejím hrdle objevena řezná rána a příčina smrti byla stanovena jako vykrvácení. Místním lékařům se však zdálo, že krve není na místě činu dost, a protože byl čas Velikonoc, ožila pověra o panenské krvi v židovských macesech.

Zfušované vyšetřování a několik provokativních, i když nevinných žertů nakonec ukázaly na Leopolda Hilsnera (Karel Heřmánek mladší). Od té chvíle měla Polná, spolu se svým okolím a později i velkou částí veřejnosti, svého vraha, kterému hrozila smrt provazem. Do boje proti pověrám a za spravedlnost se tehdy zasadil i Tomáš Garrigue Masaryk (Karel Roden).

„Masaryk označoval hilsneriádu za jedno z nejtěžších období svého života,“ říká Václav Šašek, scenárista Zločinu v Polné, a dodává: „Méně známá, a pro mě do značné míry překvapivá, byla jeho  motivace. Masarykovi šlo především o národ, aby nepropadl ponižující rituální pověře. Hilsner jako člověk ho příliš nezajímal. Viděl ho jako ‚ničemu, který měl být dávno v polepšovně‘.“ Václav Šašek je držitelem Českého lva za scénář k filmu Helimadoe, na počátku své kariéry v barrandovských ateliérech spolupracoval s Milošem Formanem (Černý Petr) nebo Jaroslavem Papouškem (Intimní osvětlení).

Režisér Viktor Polesný do hlavní role Leopolda Hilsnera obsadil Karla Heřmánka ml., roli T. G. Masaryka pak svěřil Karlu Rodenovi: „Karel Heřmánek mladší se Leopoldu Hilsnerovi velice podobá. Bylo ale otázkou, jestli utáhne celý vývoj téhle figury, od povrchního hejska až k velkému tragickému osudu. Od počáteční antipatie až k jistému soucitu. Tady režisér musí spoléhat na svou intuici, zkušenost a schopnost s herci pracovat. Karel byl ale velice tvárný, soustředěný, ukázněný a myslím, že se to vyplatilo. Masaryk byl velká, charismatická osobnost, tím pádem jsem o Karlu Rodenovi ani chvíli nezapochyboval. Nevím o nikom, kdo by se na tu roli lépe hodil. Někdy o obsazení přemýšlíte, kudy chodíte, a někdy je to okamžitý záblesk. Tak to bylo s Rodenem.“

„Nejnáročnější na Hilsnerovi bylo představit ho ve více rovinách. On byl velice prostý člověk, vandrák, který, nebýt oné nešťastné vraždy, nikoho příliš nezajímal,“ doplňuje Viktora Polesného Hilsnerův představitel Karel Heřmánek ml. a pokračuje: „Již od začátku jsme se tedy snažili, aby postava působila pestře, aby divák šel s tím, co Hilsner v danou chvíli prožívá. Hlavně v tomhle smyslu to pro mě byla obrovská zkušenost a radost to dělat.“

Příběhy spojené s hilsneriádou nabízejí i mnoho paralel se současným společenským vývojem. Vedle toho stále rezonují i v polenském regionu. Snímek tak budou mít možnost vidět v předpremiéře i obyvatelé Polné. Česká televize jej, ve spolupráci s kinem Polná, uvede ve třech speciálních předpremiérách, včetně jedné projekce pro žáky druhého stupně místní základní školy a polenské seniory.

Zločin v Polné // hrají: Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Gabriela Míčová, Karel Roden, Miroslav Etzler, Martin Myšička, Jan Kačer, Johana Tesařová, Ondřej Kavan, Vilém Udatný, Zdeněk Dušek, Petr Štěpánek, Jan Novotný a další // režie: Viktor Polesný // scénář: Václav Šašek // dramaturgie: Helena Slavíková // kreativní producent: Jan Štern // výkonná producentka: Ilona Jirásková

ČT uvede první část filmu v neděli 31. 1. od 20:00 na ČT1, druhou část uvidí diváci přesně o týden později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…