Historická budova Národního muzea byla slavnostně předána Sdružení M-P-I Národní muzeum

21.04.2015 16:30

Za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana a ředitele Národního muzea Michala Lukeše byl dnes symbolicky předán klíč od budovy muzea vítězi výběrového řízení na rekonstrukci.

Historická budova Národního muzea byla slavnostně předána Sdružení M-P-I Národní muzeum
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Může tak konečně začít dlouho očekávaná záchrana této jedinečné národní kulturní památky. Rekonstrukce by měla trvat tři a půl roku do října 2018 – skončí tedy v roce dvousetletého výročí založení instituce. V centru Prahu tak vznikne velký muzejní komplex propojením novorenesanční Historické budovy s Novou budovou Národního muzea.

Stávající muzejní budova je provozně i technologicky nevhodná, je ve špatném technickém stavu - v roce 2011 ji Hasičský záchranný sbor doporučil pro návštěvníky uzavřít.

Z budovy byly vystěhovány milióny sbírkových předmětů do nově vybudovaných depozitářů v Terezíně a Horních Počernicích; pracovníci muzea se přemístili do budovy bývalého Federálního shromáždění, kterou muzeu přidělila vláda v roce 2006. Příprava rekonstrukce byla velmi náročná, byly prováděny potřebné průzkumy, pasportizace, vypracována odborná studie a projekt. Hodnotící komise v říjnu 2014 vybrala nejvýhodnější nabídku, ale Národní muzeum poté čelilo několika správním řízením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která iniciovali neúspěšní uchazeči. Začátek rekonstrukce se tak stále zdržoval. Všechna správní řízení však byla nakonec ukončena ve prospěch Národního muzea. 15. 4. 2015 proto mohlo dojít k podpisu smlouvy s vítězným Sdružením M-P-I Národní muzeum, složeným z firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno, které ve výběrovém řízení nabídlo cenu: 1.636.365.865,51 Kč (včetně DPH).

Národní muzeum by chtělo budovu velkého architektonického, uměleckého a historického významu zpřístupnit veřejnosti ke konci roku 2018 (a to i tehdy, pokud by se do této doby nepodařilo zrealizovat všechny plánované expozice).

Na nové expozice je vyčleněn samostatný rozpočet ve výši cca 483.000.000 Kč. V současné době je již kompletně připravena architektonická soutěž na výběr hlavního architekta nových expozic; bude vypsána bezodkladně po jejím schválení MK ČR.

Ministr Herman na slavnostnim aktu sdělil: "Rekonstrukce v tak velkém rozsahu není věc jednoduchá, předcházely jí rozsáhlé přípravy a zdržovaly ji peripetie s námitkami, které podaly firmy, neúspěšné ve výběrovém řízení. Dnes mohu říci, že pevně věřím, že bude možné budovu předat opět k potěšení návštěvníků v obnovené kráse právě v roce 2018, tedy v roce dvoustého výročí založení Národního muzea. Bude to nejen návrat k tomu, co zde bylo v průběhu staletí vybudováno, ale bude zde navíc zhruba o polovinu zvětšena plocha pro expozice původní i úplně nové, budou zastřešena obě vnitřní nádvoří, návštěvníky čekají nové prohlídkové trasy, v nové podobě se můžeme těšit na dětské muzeum. Děkuji všem, kteří se o realizaci rekonstrukce století zasloužili, protože bez jejich úsilí, invence, umu a odhodlanosti bychom tu dnes nestáli."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…