Historické setkání zástupců českého a izraelského parlamentu

29.01.2021 11:30

Ve čtvrtek 28.1.2021, den po výročí připomínky Holocaustu, proběhla významná událost. Ve Sněmovně byla ustanovena Skupina spojenců Izraele.

Historické setkání zástupců českého a izraelského parlamentu
Foto: courtesy
Popisek: Videokonference zástupců českého a izraelského parlamentu

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách se v české Sněmovně a izraelském Parlamentu (Knessetu) konala videokonference při které byla oficiálně ustanovena Skupina spojenců Izraele vedená jejím předsedou MUDr. Miloslavem Janulíkem, který je zároveň předsedou Meziparlamentní skupiny přátel ČR-Izrael. Tímto krokem se rozšíří další možnosti spolupráce se zákonodárci Izraele i s dalšími 16 skupinami poslanců v Evropě, kteří také vnímají, že spolupráce s Izraelem je hodnotově zakotvena rovněž v duchovním rozměru.

Za českou stranu se videokonference dále zúčastnil poslanec Pavel Žáček, přičemž poslankyně Helena Langšádlová a poslanec Jan Bartošek se museli kvůli mimořádným dalším jednáním omluvit. Byl přítomen i Karel Sedláček vykonávající funkci ředitele této Skupiny spojenců Izraele.

Ze strany izraelského Knessetu hovořila poslankyně Michal Colter-Wunschová, která velmi ocenila postoj České republiky k Izraeli a dále uvedla:„ Pouze pokud budeme pracovat společně, zahrnujíc v to meziparlamentní fora, jak jsme to udělali dnes, můžeme vzdorovat nenávisti“.

Další účastník videokonference prezident Nadace spojenců Izraele (IAF), která celosvětově sdružuje tyto skupiny poslanců pan Josh Reinstein řekl:„ IAF sdružuje v mezinárodní síti více než 1200 poslanců v 50 zemích. Budeme společně pracovat na převedení biblické podpory Izraele do skutečné politické akce“.

Za českou stranu řekl předseda Janulík:„ Jsme velmi rádi, že můžeme přispět ke spolupráci s Knessetem také na tomto velmi důležitém poli diplomacie, která vnímá duchovní rozměr našich vztahů“ a ředitel Sedláček k tomu dodal:„ Jsme přesvědčeni, že koordinovaná mezinárodní podpora Izraele je velmi důležitá zvláště v této době“.

Na videokonferenci také vystoupil ředitel IAF pro Evropu pan Leo Van Doesburg, který řekl: „Je povzbudivé, že jsme dnes oficiálně ustanovili Skupinu spojenců Izraele v českém Parlamentu. Věřím, že bude hrát důležitou roli v rozvoji vztahů k Izraeli jakož i dalšími zeměmi v Evropě a po celém světě.“

O této významné události rovněž informoval The Jerusalem Post ve svém dnešním článku, který najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…