Historicky první podnikatelská mise do Íránu v režii HK ČR byla úspěšná

21.09.2014 16:59

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala ve dnech 13. - 17. září 2014 historicky první podnikatelskou misi do Íránu, a to ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. S ohledem na souběžnou pracovní cestu náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy měla podnikatelská mise do Íránu částečně doprovodný charakter.

Historicky první podnikatelská mise do Íránu v režii HK ČR byla úspěšná
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Do Íránu se pod vedením Ilji Mazánka, předsedy Zahraniční sekce HK ČR vypravilo téměř dvacet zástupců českých firem, a to z nejrůznějších oborů, jako je strojírenství, doprava, či energetika.

V první den mise, dne 15. září, se na Íránské obchodní a průmyslové komoře uskutečnilo Podnikatelské fórum, jehož zahájení se zúčastnil viceprezident Íránské komory Ali Akbar Farazi a náměstek ministra zahraničí ČR Martin Tlapa, který íránským zástupcům byznysu poskytl podrobné informace o české ekonomice včetně údajů o českém zahraničním obchodě a potvrdil zájem ČR o rozvoj obchodně-ekonomických vztahů s Íránem. Při příležitosti fóra se české podniky představily před trojnásobným počtem svých íránských protějšků – tedy stovkou firem zastupujících celou řadu oborů, především íránské strojírenství, chemický průmysl či dopravu. V těchto oborech byl ostatně již v úvodní části fóra akcentován zájem o vzájemnou obchodní spolupráci, a to při rozvoji dopravní infrastruktury (dodávky lehkých kolejových vozidel, zařízení pro železnice), dále při dodávkách technologií a zařízení pro ochranu životního prostředí, a zájem o spolupráci byl deklarován i pro oblast farmaceutického průmyslu a zdravotnictví, energetiky (hydroturbíny, elektroturbíny), či v oblasti poskytování služeb a expertíz v oblasti geodetické a geologické.

„Podnikatelská mise měla především sondážní charakter a jejím cílem bylo identifikovat konkrétní možnosti případné budoucí spolupráce,“ uvedl předseda Mazánek, který podnikatelskou misi HK ČR do Íránu vedl a dodal: „Zdůrazňuji, že česká podniková sféra respektuje a striktně dodržuje ustanovení a omezující opatření vyhlášené Radou EU vůči Íránu. České firmy však současně mají zájem na maximálním využití existujícího prostoru a potenciálu v rámci těchto nařízení a opatření.“

K potvrzení obecného zájmu na rozvoji obchodních vztahů mezi ČR a Íránem ostatně došlo i při příležitosti separátního jednání na Íránské obchodní a průmyslové komoře, kde byl náměstek ministra zahraničí ČR a vedení podnikatelské delegace HK ČR přijato prezidentem Íránské komory Gholamem-Hosseinem Shafeyeem.

Následná bilaterální jednání, která podnikatelé v průběhu mise absolvovali, probíhala v kontextu deklarovaného principu identifikace konkrétních možností spolupráce a maximálního využití existujícího prostoru vymezeného zmíněnými nařízeními Rady EU. Tato jednání řada českých firem hodnotí velmi pozitivně.

Například firma ARIES, a.s. první den mise uzavřela se svým íránským partnerem předběžnou dohodu o spolupráci na dodávkách zařízení pro nemocnice a zdravotnická zařízení.

Jednání s celkem pěti íránskými farmaceutickými firmami včetně dvou státních absolvovala firma FARMAK, a.s. „Projednali jsme otázky související s probíhajícími dodávkami léčiv do Íránu, jakož i problematiku uvažovaného sjednání licenční výroby v Íránu. Írán patří mezi čtyřicet zemí, kam naše firma léky exportuje,“ uvedl Jiří Žák, předseda představenstva společnosti.

Do Íránu se s HK ČR vypravila i firma FER Kladno, s.r.o. Vladimír Zivičujak, jednatel společnosti po prvních jednáních uvedl, že ze strany íránských partnerů byl deklarován zájem na výrobě a dodávkách nástrojové a ušlechtilé oceli, a to včetně zájmu na dovozu oceli na bázi barteru.  Jsou zde také předpoklady, že by mohlo dojít k navýšení vývozů nad 1mil. EUR.

O optimalizaci subdodávek z pohledu zákazníka v Íránu jednal i Jan Šíp, předseda představenstva společnosti MAVEL, a.s.: „Jednání s partnery se soustředila i na případný outsourcing některých výrobních procesů v Íránu. Írán by se perspektivně mohl stát 40. zemí, kam naše firma vyváží.“

Zajímavou pro českou podnikatelskou misi byla i návštěva státního průmyslového komplexu MAPNA, který se mj. zabývá výrobou elektrických a plynových turbín a dieselových lokomotiv. V rámci možností a ustanovení sankčního režimu významné německé, francouzské či italské firmy dodávají pro tento komplex celou řadu komponentů a zařízení, např. kompletní dieselagregáty, elektromotory či podvozky lokomotiv. Některé z uvedených firem vytvořily s firmou MAPNA joint venture (s menšinovým podílem íránského partnera), nebo poskytují íránské straně výrobní supervizi, zácvik apod. Produkce MAPNA se vyváží do řady zemí, např. Ománu, Indonésie, Iráku, SAE, což má příznivý efekt pro výrobce prvotních komponentů z hlediska referencí a průniku na tyto trhy.

Šlo o první podobnou obchodní misi do Íránu po více než deseti letech. Z hlediska organizačního i obsahového byla mise zúčastněnými firmami hodnocena jako úspěšná. „Firmy zejména ocenily, že s ohledem na specifika teritoria mise vytvořila vhodný rámec pro naplnění konkrétních a individuálních záměrů jednotlivých účastníků,“ uvedl předseda Zahraniční sekce HK ČR Mazánek. „Mise současně koreluje s dlouhodobou strategií vlády ČR, jakož i HK ČR, na podporu aktivit směřujících ke geografické diverzifikaci exportu, zejména do teritorií, kde ČR navazuje na bohaté zkušenosti a reference z minulosti tak, jako tomu je i u zmiňovaného Íránu,“ uzavřel Mazánek.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 60 regionálních komorách a 81 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…