Před zhruba padesáti lety lékaři zjistili, že se u mladých lidí s vysokou hladinou homocysteinu v krvi častěji vyskytuje trombóza. Další vlnu zájmu o homocystein pak vyvolaly studie o spojitosti vyššího rizika kardiovaskulárních chorob či mozkových příhod s jeho zvýšenou hladinou.
Hodný a zlý homocystein
Pro naše tělo je homocystein běžnou součástí metabolismu, ale přesto jeho zvýšené množství značí nepříjemnosti. Ve zdravém těle se totiž v rámci látkové přeměny rozloží na neškodné a dále užitečné látky. „K tomuto procesu dopomáhá kyselina listová, vitamíny B6 a B12. Pokud těchto látek není v těle dostatek, homocystein se může hromadit a působit zdravotní problémy. Neschopnost řádně odbourávat homocystein může být ale též vrozená,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva