Hnutí Duha: Dnes je Mezinárodní den rysů

11.06.2019 14:17

K Mezinárodnímu rysímu dni, který se slaví právě dnes, přinášíme také jedno kulaté výročí. Je tomu právě 10 let, co se na beskydské lokalitě v okolí Lysé hory vyfotil na jaře 2009 rys Saša, první fotograficky zdokumentovaný divoce žijící rys v CHKO Beskydy.  Rys, který byl zachycený na výletě třeba i v Javorníkách.

Hnutí Duha: Dnes je Mezinárodní den rysů
Foto: hnutiduha.cz
Popisek: Hnutí Duha - logo

Lokalitu pod Lysou horou od roku 2009 Hnutí DUHA nepřetržitě sleduje. Za 10 let tady fotopasti zaznamenaly 51 návštěv rysů, minimálně 14 různých jedinců. Nejčastěji se zde pohybovali Licous a později jeho syn Jiří.
 
Nejdéle sledovanými rysicemi jsou samice Heřmína a Draža. Heřmína se poprvé nafotila se svými třemi sourozenci a matkou Karinou v říjnu 2010 ve východní části Javorníků, Draža v okolí Lysé hory v prosinci 2010, rovněž jako kotě. Obě dvě rysice tedy mají letos devět let a měly by opět vychovávat potomky, kteří v tuto dobu přichází na svět. [1]. Rysice Heřmína je aktuálně sledovaná pomocí telemetrického obojku v rámci společného přeshraničního projektu, na kterém se podílí také Národné lesnické centrum ze Slovenska [2].  
 
Aktuálně se na česko-slovenském pomezí pohybuje 11 dospělých rysů, minimálně jeden vlčí pár a 3-4 medvědi. Potvrdil to systematický monitoring velkých šelem, který s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek provádí Hnutí DUHA ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,  Správou CHKO Beskydy.

Michal Bojda, koordinátor beskydského monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc, řekl:
„Letošní zimní sezónu se nám poprvé podařilo pomocí fotopastí zdokumentovat výskyt rysa také ve Vizovických vrších. I v následujících měsících budeme pohyb rysů a dalších velkých šelem podrobně sledovat. Uvítáme také poznatky o pohybu šelem od veřejnosti na e-mail stopy@selmy.cz.”

Dana Bartošová z AOPK ČR, Správy CHKO Beskydy řekla:
„Technika nám umožňuje získat nové informace o biologii rysů.  Je známo, že okrajové populace šelem mohou být ohroženy příbuzenským křížením. Tento  „neduh“ odhalily genetické analýzy také u rysů v beskydské oblasti. Příčinou je nízký počet dospělých zvířat, což souvisí i s lidskými aktivitami (pytláctví, zhoršené migrační možnosti rysů ze Slovenska  do Beskyd vlivem rostoucí zástavby a dopravy). Určitým řešením by snad mohlo být „oživení“ beskydské rysí populace o 1-2 rysy ze vzdálenější karpatské oblasti.“
 
Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy z Hnutí DUHA Olomouc, řekl:
„Fotopasti nám umožnily sledovat přesné počty rysů i jejich obdivuhodné životní příběhy. Za 10 let jsme získali přes 6800 snímků rysů a víme tedy, že populace rysů se v Beskydech i v Javorníkách pravidelně rozmnožuje, rovnováha je však křehká, rysi svůj výskyt především v Moravskoslezských a Vsetínských Beskydech nerozšiřují navzdory existenci vhodných biotopů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…