Hnutí Duha: Pramen Vltavy nevyschl

18.08.2015 12:18

Tandem senátorů Tomáš Jirsa (ODS) a Jan Veleba (SPO) opět, slušně řečeno, mystifikovali veřejnost a politiky, tentokrát šířením poplašné zprávy o vyschnutí pramene Vltavy. Prý je za to spoluzodpovědné Hnutí DUHA a „gigantický pokus zelených vědců“, když ponecháním lesů v národním parku přírodě uschly kvůli kůrovci staré smrky okolo pramene. To je hodně silné obvinění.

Hnutí Duha: Pramen Vltavy nevyschl
Foto: hnutiduha.cz
Popisek: Hnutí Duha - logo

Clánky senátora Tomáše Jirsy (ZDE) a senátora Jana Veleby (ZDE) informují, že vyschl pramen Vltavy. Píší, že je to národní tragédie a že za to nese (spolu)vinu Hnutí DUHA a vědci.

Tak především: pramen Vltavy nevyschl. Přestala téci voda z trubky do uměle vytvořené studánky, ke které chodí turisté v domnění, že vidí pramen Vltavy. Hlavní pramen Vltavy ale i nadále vytéká z níže položeného rašeliniště a je posilován řadou pramínků ze svahu Černé hory. Jeden z těchto menších pramínků nyní přestal dodávat vodu do trubky, která vede pod zemí k „turistické“ studánce. Nakonec se zjistilo, že trubka je ucpaná, což si nikdo ze šiřitelů zprávy o vyschnutí pramene Vltavy a obviňování ekologů a vědců předem neověřil.

Ale i kdyby nebyla - samozřejmě, že v tom extrémním suchu prameny vysychaly. Viděli jsme to všude. A naplní-li se prognózy globálních změn klimatu, budou taková sucha čím dál častější. Dávat za vinu vyschnutí jednoho z pramenů Hnutí DUHA byla samo o sobě účelová lež jako věž, nad kterou mnohý čtenář jen zakroutil hlavou. Kdyby totiž byly stromy napadené kůrovcem kolem pramene Vltavy vykácené, jak prosazují senátoři Jirsa s Velebou, a vznikla tam další velká holina, vody by bylo ještě méně. Půda alespoň částečně zastíněná suchými stromy totiž zachovává svou soudržnost a schopnost vázat vodu, kdežto půda na holině je vystavená přímému slunečnímu žáru a její struktura se rozpadá.

Příčinu dnešního stavu lesů u pramene Vltavy je třeba hledat v období ještě před orkánem Kyrill - v nerozumných těžbách pod vrcholem Černé hory v devadesátých letech. Vzniklé holiny pak rozšiřoval vítr, opakovaly se polomy, které dosáhly až ke zbytku pralesa nad pramenem Vltavy. Orkán Kyrill to pak dovršil. Kdyby se tehdy v roce 2007 polomy opět vytěžily, nenastoupil by možná kůrovec, ale rozšiřovaly by se dál holiny větrem.  Šance na zachování „zeleného lesa“ tam už tehdy nebyla.

Pro přírodu v národním parku je mnohem lepší ponechat uschlé stromy stát, aby chránily půdu i mladé stromky, které pod nimi vyrůstají, než napadené smrky vytěžit. Z kácení, které prosazuje senátor Jirsa, mají prospěch jen těžařské společnosti. Chceme-li, aby krajina lépe hospodařila s vodou, nedělejme v lesích holoseče. V národním parku nechme přírodě svobodu a v ostatních hospodářských lesích provádějme těžbu dřeva šetrně.

Zjištěním ucpané trubky ale ztrácí další debata nad „vyschlým“ pramenem Vltavy smysl. Slušný člověk by se v takové situaci za vyřčená obvinění rychle veřejně omluvil.

Jaromír Bláha
Hnutí DUHA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…