Hnutí Duha: Rysí populace na moravsko-slovenském pomezí přišla letos už o třetího samce

31.12.2020 11:50

Mrtvý rys byl nalezen v pondělí 28. prosince na dálnici u Brna. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR rysa následně předali k dalšímu šetření a k pitvě na Veterinární a farmaceutickou fakultu v Brně.

Hnutí Duha: Rysí populace na moravsko-slovenském pomezí přišla letos už o třetího samce
Foto: hnutiduha.cz
Popisek: Hnutí Duha - logo

V tomto roce se jedná již o třetí zdokumentované usmrcení rysího samce. Prvním bylo upytlačení rysa Oldy [1], druhým srážka mladého rysího samce s autem v Hostýnských vrších [2]. Po podání trestního oznámení Hnutím DUHA řeší případ i Policie ČR pro podezření z neoprávněného usmrcení zvláště chráněného živočicha.

Mrtvého rysa identifikovali pracovníci Hnutí DUHA Olomouc jako jedince z moravsko-slovenského pomezí. V této oblasti probíhá dlouhodobý fotomonitoring velkých šelem. Díky unikátní skvrnitosti rysí srsti se tak podařilo samce rozpoznat na několika snímcích. Mladého rysa fotopasti poprvé zaznamenaly 25. srpna letošního roku v Bílých Karpatech nad obcí Nedašov. Posléze rysa dvakrát zachytila také fotopast v hřebenových lokalitách Vsetínských Beskyd [3]. Pokud se potvrdí, že zvíře bylo sraženo, tvořila by celková ušlá vzdálenost jedince podle zdokumentovaných záchytů minimálně 130 km vzdušnou čarou. Mladý samec musel v takovém případě překonat mnoho silnic, železnic a hustě obydlená území. Jeho putování však bohužel skončilo na dálnici u Brna.

Mladí rysí samci jsou schopni přesunů na velké vzdálenosti, jak ukazují evropské výzkumy Takový rozptyl by nebyl ojedinělým případem. Mladí jedinci, kteří se osamostatní, jsou schopni urazit při hledání nového teritoria velké vzdálenosti. Ukázkou úspěšného přesunu přes Moravskou bránu byl rys Kryštof, který dva roky pobýval na území Moravského Krasu (ZDE) [4]. Vzdušnou čarou činila vzdálenost mezi místem narození rysa Kryštofa a jeho novým teritoriem přibližně 122 km. Také nedávný případ sraženého rysa u Chvalčova v Hostýnských vrších (ZDE) [2], který se narodil v centrální části Moravskoslezských Beskyd, dokumentuje schopnost rozptylu mladých jedinců na velké vzdálenosti. Důkazem rozptylových schopností mladých samců jsou i jiné výzkumy v Evropě. Například v Pobaltí (ZDE) zaznamenali zoologové maximální rozptylovou vzdálenost 124 km, ve Švýcarsku (ZDE) 129 km a ve Skandinávii (ZDE) dosahovaly rozptylové vzdálenosti maxima až 428 km [5].

Přežití rysa ve střední Evropě závisí na propojení izolovaných populací

Dlouhodobá existence rysa ve střední Evropě je podle vědců závislá na schopnosti přesunu mladých jedinců mezi stávajícími izolovanými populacemi, které jsou například na Šumavě. Místo toho ale mladí, rozptylující se rysové často umírají pod koly aut nebo beze stopy zmizí. Osudy tohoto rysa i dalších jedinců (např. nedávno sraženého samce u Chvalčova nebo rysa Kryštofa) dokazují nutnost snížení negativního dopadu vysoké fragmentace krajiny a důsledného potírání pytláctví.

Hnutí DUHA Olomouc řeší spolu s dalšími partnery lepší ochranu migračních koridorů v rámci nadnárodního projektu SaveGREEN

Kritickým tématem ohrožených ekologických koridorů se zabývá také projekt SaveGREEN, jehož partnerem je i Hnutí DUHA Olomouc. V současné době jsou migrační koridory ohroženy nedostatečně promyšleným plánováním ekonomického rozvoje v mnoha oblastech Karpat a Podunají. Proto si projekt SaveGREEN klade za cíl prosazovat nejlepší řešení pro ochranu migračních koridorů ve všech svých 8 pilotních oblastech, do nichž patří také oblast Beskydy-Kysuce na česko-slovenském pomezí. Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie (European Union funds - ERDF). Více informací lze najít na webových stránkách ZDE nebo v češtině ZDE [6].

Poznámky:
[1] Rys Olda byl letos na začátku května nalezen vážně zraněný a po odchytu zemřel. Pitva následně prokázala postřelení. Více ZDE.
[2] Mladý rysí samec byl nalezen mrtvý na silnici nedaleko obce Chvalčov v Hostýnských vrších letos na podzim. Následná pitva potvrdila, že zvíře zemřelo v důsledku vnitřních zranění, způsobených srážkou s vozidlem. Pro západokarpatskou populaci se jedná o citelnou ztrátu, rys byl mladý a v dobré zdravotní kondici. Více ZDE.
[3] Porovnávací i samostatné snímky mrtvého rysího samce jsou dostupné
- ZDE (foto z VFU; zdroj: Lucia Frgelecová)
- ZDE (foto z fotopasti v Bílých Karpatech; zdroj: Hnutí DUHA Olomouc)
- ZDE (identifikace rysa pomocí snímků z fotopastí a z facebooku)
- ZDE (identifikace rysa pomocí snímků z fotopastí a z VFU)
[4] Rys Kryštof byl v oblasti Moravského krasu telemetricky sledován. Bohužel zhruba po dvou letech v této oblasti rys zmizel z fotopastí. Ani terénní monitoring neprokázal na přelomu roku 2018/2019 další pohyb rysa v Moravském krasu. Více ZDE.
[5] Více o rozptylových schopnostech evropských rysů lze najít:
- ZDE (Pobaltí)
- ZDE (Švýcarsko)
- nebo ZDE (Skandinávie).
[6] Projekt SaveGREEN začal letos v červenci a potrvá do prosince roku 2022. Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie (ERDF) prostřednictvím Programu nadnárodní spolupráce Interreg Danube (DTP). Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…