Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita se sešla poprvé v novém roce

20.01.2020 22:58

První jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka (HSRM) v roce 2020 mělo velmi nabitý program.

Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita se sešla poprvé v novém roce
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

Stěžejním bodem jednání tentokrát byla prezentace společnosti Unipetrol RPA. Tomáš Herink, jednatel společnosti pro výrobu, výzkum a vývoj informoval přítomné o současných aktivitách společnosti, ale také o nejbližších plánech firmy nejen v mosteckém okrese. Unipetrol RPA se stal jednou z nejúspěšnějších firem v regionu a jedním z jeho cílů je podobně jako u dalších významných zaměstnavatelů vylepšit věkovou strukturu svých zaměstnanců. Pomoci integrovat absolventy do svých provozů má pomoci i zcela nové tréninkové centrum, které chce společnost otevřít už v prvních měsících letošního roku. Podpora vzdělávání především přírodních věd a zejména chemie patří dlouhodobě mezi priority společnosti. Kromě stávajících už funkčních programů a partnerství se středními školami se chce Unipetrol RPA ještě více soustředit i na spolupráci s vysokými školami. Zástupci regionální tripartity nezapomněli připomenout, že Unipetrol RPA je i důležitým členem Hospodářské a sociální rady Mostecka, který stál už u jejího vzniku a mimo jiné je zakládajícím členem Ekologického centra Most pro Krušnohoří. S regionální tripartitou mimo jiné před nedávnem spolupracoval a výrazně pomohl při rekonstrukci komunikace u Podkrušnohorského technického muzea. Kompletní prezentace společnosti Unipetrol RPA je k dispozici na webových stránkách Hospodářské a sociální rady Mostecka.

Velká diskuse se rozproudila v souvislosti s novinkami v programu RE:START. Se značnou nelibostí totiž zástupci Hospodářské a sociální rady přijali informaci, že ke konci prosince skončila na Ministerstvu pro místní rozvoj ve funkci národní manažerky tohoto programu Gabriela Nekolová. Představitelé HSRM se shodli na tom, že by se tato situace měla řešit na úrovni Ústeckého kraje i Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, které by k ní měly přijmout patřičné stanovisko.

Členové HSRM dostali rovněž informaci o jednání na chomutovské správě Ředitelství silnic a dálnic, kde byly probírány problémy obcí Želenice a Korozluky na Mostecku. Řeč ale přišla i na plánované zkapacitnění silnice I/27 a mimoúrovňové křížení v Třebušicích. Starostové obou obcí se shodli na tom, že přístup ŘSD byl velmi vstřícný a podařilo se najít možnosti, jak jejich problémy řešit. V případě silnice I/27, o jejíž zkapacitnění usiluje HSRM od roku 2002, se hovoří o termínu dokončení v roce 2027. Příznivou zprávou pro region je plánované otevření silnice Most – Mariánské Radčice, které by se mělo uskutečnit už letos na jaře. Zástupci HSRM se shodli na tom, že by se zástupce ŘSD mohl zúčastnit některého z nadcházejících jednání regionální tripartity, protože problematika dopravy patří i nadále k jejím významným prioritám.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 59 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…