Hospodářská a sociální rada Mostecka řešila v listopadu transformační témata

23.12.2022 21:42 | Tisková zpráva

Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM), už pod vedením nové předsedkyně Gabriely Nekolové, řešila v listopadu především témata související s transformací regionu.

Hospodářská a sociální rada Mostecka řešila v listopadu transformační témata
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

S prezentací na téma „Operační program Spravedlivá transformace“, 15,2 mld. Kč pro Ústecký kraj, vystoupila na jednání Jana Nedrdová, vedoucí oddělení transformace regionu Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cílem operačního programu (zkráceně OPTS) je umožnit regionům a lidem řešit negativní sociální, hospodářské a environmentální dopady transformace na klimaticky neutrální ekonomiku.

Operační program Spravedlivá transformace nabízí několik forem podpory - Strategické projekty, Tematické výzvy, Zastřešující projekty a Finanční nástroje. Podporovanými oblastmi podnikání jsou věda, výzkum a inovace, nové energie, digitální inovace, obnova území, oběhové hospodářství a lidé a dovednosti. Jana Nedrdová rovněž podrobně představila Strategický projekt Ústeckého kraje - Transformační centrum ÚK. Z řad členů HSRM vzešel v souvislosti s tímto bodem požadavek na doplnění metodiky o přesnou specifikaci malého a středního podniku, který se může ucházet o finanční podporu. Kompletní prezentace je k dispozici na webových stránkách HSRM ZDE.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Důležitým bodem listopadového jednání HSRM byla informace Petry Fryčkové, ředitelky Destinační agentury Krušné hory (DAKH) o vzniku nové Destinační agentury Krušnohoří, která vzniká na základě spolupráce Ústeckého a Karlovarského kraje. Nová destinační agentura by měla začít fungovat od ledna příštího roku, předpokládá se, že naváže na stávající rozběhlé projekty DAKH. Zástupci Ústeckého kraje přislíbili financování dosavadních aktivit DAKH do příštího léta.

S transformací regionu souvisely i dvě podzimní konference, Chemické a Energetické fórum, které se na podzim konaly na půdě Inovačního centra Ústeckého kraje. Chemické fórum Ústeckého kraje 2022 se uskutečnilo v říjnu a jeho motto znělo: „Spolehlivé fungování chemie jako základ budoucí prosperity Ústeckého kraje aneb bez chemie to nepůjde.“ Smyslem těchto konferencí je podpořit vzájemnou komunikaci mezi pracovníky chemického průmyslu, vysokých škol a výzkumu, pedagogů všech stupňů, zástupci státní správy. Energetické fórum Ústeckého kraje 2022 se konalo počátkem listopadu a organizátoři zvolili téma „Energetická bezpečnost a dostupnost – věc veřejná“.

Z dalších důležitých bodů listopadového jednání regionální tripartity stojí za zmínku návrh rozpočtu na následující rok, o kterém ale bude rozhodovat prosincový sněm HSRM.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s., vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 55 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …