Hospodářská komora: 50miliardový rozpočtový schodek je v době ekonomické prosperity zbytečný luxus

19.06.2018 17:11

Rámec státního rozpočtu, jehož podobu na dnešním zasedání schválila vláda, počítá pro příští rok s deficitem ve výši 50 miliard korun.

Hospodářská komora: 50miliardový rozpočtový schodek je v době ekonomické prosperity zbytečný luxus
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

 Hospodářská komora dlouhodobě upozorňuje, že v době ekonomické prosperity a při jednom z aktuálně nejvyšších hospodářských růstů v Evropské unii by vláda měla zvolit odpovědnější přístup a sestavovat přebytkové, nebo alespoň vyrovnané rozpočty.

Rozpočet do mínusu táhnou spíše mandatorní sociální výdaje a neustále rostoucí výdaje na státní správu, nežli ministerstvem financí deklarované investice. Právě bobtnající státní správa je podle Komory důvodem, proč státní kasa nevykazuje lepší výsledky. „Ptejme se proto, zda nárůst počtu státních zaměstnanců, a zejména pak úřednického aparátu, skutečně efektivně přispívá k úspěšnějšímu chodu této země a ke zlepšení podnikatelského prostředí natolik, abychom jej mohli s klidným svědomím platit bezmála 200 miliardami ročně,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Přebytkové rozpočty jsou podle Hospodářské komory pojistkou do budoucích let, až se ekonomický cyklus otočí a tuzemské hospodářství nebude zažívat tak dobré časy jako nyní. I proto se Komora vymezuje proti plošnému nárůstu platů ve státní sféře a apeluje na zodpovědnější rozpočtovou politiku s větším podílem reálných investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…