Hospodářská komora: České firmy mají nakročeno k dalším kontraktům v Íránu

12.10.2016 18:54

Dovážejte k nám automobily Škoda a zapojte se do výstavby íránské infrastruktury. Poptávka po českých službách a produktech v Íránu stoupá. Z podnikatelské mise Hospodářské komory do Teheránu a Mashadu si podnikatelé přivezli nové kontrakty a k dalším mají nakročeno.

Hospodářská komora: České firmy mají nakročeno k dalším kontraktům v Íránu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Ačkoliv se jednalo již o čtvrtou podnikatelskou misi do Íránu pod hlavičkou Hospodářské komory ČR, návštěva Teheránu a zejména pak Mashadu potvrdila, že zájem íránské podnikatelské sféry o českou produkci neutuchá, ale naopak dále akceleruje,“ upozorňuje vedoucí podnikatelské delegace a předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek. „V Teheránu se na nás obrátili například místní renomovaní zájemci o dovoz automobilů Škoda. V Mashadu projevil magistrát města velký zájem o zapojení českých firem do rozšiřování infrastruktury a nové výstavby,“ uvádí některé příklady Mazánek.

Účastníci podnikatelské delegace, která od 6. října doprovázela náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR Eduarda Muřického při návštěvě v Íránu, si od cesty slibují nové zakázky. Například Firma VA TECH WABAG Brno, zabývající projekcemi, dodávkami, servisem a montáží technologických zařízení na úpravu vod, se během mise setkala s mashadskou vodárenskou společností. Ta ji předložila 6 projektů na úpravu vody, do kterých by se společnost mohla zapojit.

K nové zakázce má nakročeno i Rubena a.s., která vyrábí v provozech v Hradci Králové, Náchodě, Velkém Poříčí a ve Zlíně výrobky z technické pryže „Velký zájem byl především o naše klínové řemeny do těžebního průmyslu a zemědělství,“ podotýká manažer společnosti pro prodej a marketing Petr Holeček. Podle jeho slov by firma mohla dojednat konkrétní formu obchodní spolupráce už letos v listopadu, kdy by do ČR měla přijet skupina íránských odborníků.

I když v delegaci českých podnikatelů bylo zastoupeno celkem 15 českých firem především z oborů energetiky, dopravní infrastruktury, dřevozpracujícího průmyslu, nebo technologií na zpracování vody, Íránci projevili zájem také o české lázeňství. Zájem o služby v oblasti turistiky a lázeňství potvrzují třeba Lázně Darkov.

„Jednali jsme s turistickými agenturami, které spolupracují s místními nemocnicemi ohledně možnosti léčení jejich pacientů. Začínáme nyní pracovat na přípravě cesty odborníků na detailní prohlídku našich lázní,“ uvádí právě chystané kroky manažerka lázní Lenka Krótká.

Zatímco firma VTK Special spadající do koncernu Vítkovice Holding, jednala v Íránu o renovaci zařízení, které bylo v minulosti dodáváno do ČSSR, a také o programu aplikaci zelených technologií, dodavatel energetických celků Škoda Praha aktuálně řeší možné dodávky elektráren formou BOT. Naproti tomu firma FOMA Bohemia se v Íránu setkala se svým dlouholetým partnerem, se kterým řešila hlavně komplikovanou situaci v oblasti přímých plateb, ale i s novým zákazníkem se firmě podařilo podepsat smlouvu o výhradním zastoupení v oblasti dodávek dentálních filmů. 

Pro některé účastníky podnikatelské mise to byla první návštěva Íránské islámské republiky, kdy jejich hlavním cílem bylo na místě zjistit možnosti uplatnění jejich produkce na trhu: „Jednali jsme o možnostech dodávek řeziva s využitím především ve stavebním průmyslu. Budeme se však muset připravit na výraznou ruskou konkurenci především v cenové oblasti,“ naznačuje ředitel firmy Javořice a.s. Jan Vařeka. Firma provozuje pilu ve Ptenském Dvorku a zpracovává české dřevo do produktů řeziva pro stavební, konstrukční, truhlářské a další způsoby využití.

Do Íránu podnikatelé odletěli letos už podruhé, navázali tak na úspěch dubnové podnikatelské mise Hospodářské komory ČR, během níž se podařilo například společnosti Energo-Pro získat zakázku za 15 milionů eur (405 milionů korun) na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin nebo opavskému výrobci důlních strojů Ostroj podepsat memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu v řádu desítek milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…