Hospodářská komora: Minimální mzda se musí odpolitizovat. Chybí také vyhodnocení dopadů uplynulého zvyšování minimální mzdy

22.01.2016 7:35

Minimální mzda, zákoník práce a další instrumenty k „ochraně“ zaměstnanců jsou v ČR politicky zneužívány, proto se zvyšování minimální mzdy musí odpolitizovat. Hospodářská komora ČR nesouhlasí s jejím dalším zvyšováním, tentokrát o dalších 1600 Kč, jak navrhují odbory, aniž by byly vyhodnoceny dopady na zaměstnanost.

Hospodářská komora: Minimální mzda se musí odpolitizovat. Chybí také vyhodnocení dopadů uplynulého zvyšování minimální mzdy
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Firmy nejlépe vědí, kdy mohou a kdy nemohou svým zaměstnancům přidat na mzdách a samy svým zaměstnancům také na mzdách přidávají. Další takové plošné a skokové zvyšování minimální mzdy navíc podváže možnost firem nabírat nové zaměstnance,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Kvůli dalšímu skokovému zvyšování min. mzdy totiž může dojít i k propouštění některých zaměstnanců a jejich nahrazení stroji, což se často týká právě pracovníků s nejnižšími platy, příkladem je zavádění automatických pokladen.

Hospodářská komora ČR je proto přesvědčena, že se v procesu navyšování mezd stát musí opírat o relevantní data, která pomohou vyhodnotit dopady uplynulého zvýšení minimální mzdy, a o jejím dalším navyšování rozhodoval až na základě řádné analýzy budoucích dopadů. Zvyšovat minimální mzdu bez solidního vyhodnocení dopadů na zaměstnanost škodí právě zaměstnancům pobírajícím minimální mzdu.

Stanovování minimální mzdy je potřeba také už odpolitizovat a nastavit nový způsob jejího určování – a to ve vztahu k reálnému výkonu národní ekonomiky a s ohledem na budoucí vývoj hospodářství, nikoliv jen pomocí zpětných ukazatelů, jako je tomu dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…