Hospodářská komora: Odvody DPH z nezaplacených faktur mohou být v době krize pro některé firmy ranou z milosti

27.03.2020 7:34

I v době, kdy čeští podnikatelé kvůli koronaviru balancují na hraně existence, musí plnit své povinnosti vůči státu. Ten by měl proto situaci firmám co nejvíce ulehčit a mj. zrušit povinnost odvádět DPH z neproplacených faktur.

Hospodářská komora: Odvody DPH z nezaplacených faktur mohou být v době krize pro některé firmy ranou z milosti
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora proto vládě navrhuje zavedení tvz. hotovostního principu odvádění daně z přidané hodnoty, která počítá s platbami DPH jen za skutečně proplacené faktury. Tento návrh je také jedním z opatření Hospodářské komory, kterými chce Komora firmám pomoci v době koronavirové epidemie (seznam požadavků ZDE).

V souvislosti se současnými problémy s cash flow se řada zejména malých firem dostává do problémů, když má zaplatit DPH z poskytnutého zboží nebo služby, aniž by za ně dostala zaplaceno. „Za nečinnost odběratelů a nepropácení zboží a služeb jsou v podstatě sankcionovány dodavatelské firmy, na které stát přenáší i v době finančních problémů kvůli kornaviru zbytečné finanční břemeno navíc,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ministerstvo financí by proto mělo podle Hospodářské komory využít platných evropských předpisů a co nejrychleji připravit novelu zákona o DPH, která by v rámci možností, které poskytuje legislativa, zavedla alespoň pro některá odvětví možnost neodvádět DPH z neproplacených faktur. „Mnozí podnikatelé neví, zda zítra nebudou muset svůj byznys pověsit na hřebík a počítají doslova každou korunu. Právě ty by úprava zákona o DPH mohla v některých případech zachránit od kolapsu. K novému nastartování ekonomiky po odeznění epidemie koronaviru potřebujeme co nejvíce fungujících firem,“ dodává Dlouhý.

Hospodářská komora dlouhodobě upozorňuje na problematičnost placení DPH z neuhrazených faktur. I z tohoto důvodu podporovala vládou rozpracovaný koncept tzv. reverse charge. Výběr DPH z neuhrazených faktur mj. už v roce 2017 „vyhrál“ u podnikatelské veřejnosti v pravidelné anketě Absurdita roku pořádané pod záštitou Hospodářské komory.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…