Hospodářská komora: Stát pomoc Moravskoslezskému kraji proklamuje, ale reálně mu nepomáhá

16.05.2018 19:01

Dlouhý kritizuje stát, že pomoc Moravskoslezskému kraji proklamuje, ale reálně mu nepomáhá. Bez nových investic zaměřených na vyšší přidanou hodnotu výroby se kraj z problémů nikdy nevymaní.

Hospodářská komora: Stát pomoc Moravskoslezskému kraji proklamuje, ale reálně mu nepomáhá
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Těžce zkoušený Moravskoslezský kraj, ale i Ústecko a Karlovarsko potřebují nové významné investice, které zvýší přidanou hodnotu výroby a posunou zpracovatelský průmysl směrem k robotizaci. Budou také nezbytné investice do nových sektorů ekonomiky, od digitalizace po umělou inteligenci. To jsou podle Hospodářské komory kroky, kterými stát nejvíce pomůže dlouhodobému růstu, postiženým krajům i malým středním podnikatelům v těchto regionech. Ale nedělá je.

„Řekněme si narovinu, staré časy se již nevrátí. OKD možná bude těžit několik dalších let, Vítkovice se zčásti opět rozjedou a Mittalové třeba ještě neodejdou. To malým a středním podnikatelům ve všech třech oblastech pomůže, ale hlavně řešení problémů na Ostravsku je jinde,“ uvedl Dlouhý během sněmu, který se koná v ostravském hotelu Clarion Congres hotel za přítomnosti 250 představitelů firem z celé země.

Hospodářská komora upozornila, že skutečně zajímavé velké zahraniční investice poslední dobou míří více do Polska a na Slovensko, zatímco Českou republiku začínají míjet a jakékoli rozhodování státu trvá příliš dlouho. Na vině je podle Dlouhého také státní agentura CzechInvest, která místo zahraničním investicím s vyšší přidanou hodnotou se zabývá budováním vlastní domácí sítě a pořádá konference na témata, která se zahraničními investicemi nesouvisí.

Překážkou v rychlejším rozhodování pro změny v české ekonomice se stal přebujelý úřednický aparát státní administrativy, ale také odbory. „Kromě úzké skupiny špičkových byrokratů v dobrém slova smyslu vládne našim ministerstvům konzervativní, nahoru ukloněný, dolů nabubřelý úředník, pro něhož je největším strašákem slovo změna. Těmto lidem jsme pořídili zákon o státní službě a oni nás za odměnu tímto zákonem utlučou,“ poznamenal Dlouhý.

Hospodářská komora nezpochybňuje roli odborů. Jsou významnou součástí občanské společnosti a mají nezpochybnitelné místo v sociálním dialogu vyspělé země. „Přerostly ale přes hlavu jak politikům, tak zaměstnavatelům a možná i sami sobě. Vytvářejí zbytečné sociální napětí v zemi. Brání příchodu zahraničních pracovníků, vyhrožují zahraničním investorům,“ uvedl Dlouhý, podle něhož odbory sklouzly k populismu a nárokují si daleko větší moc, než jim náleží.

„Politici se jich bojí, my se jich však bát nemusíme. Vzkazujeme odborům, co skutečně znamenají jejich hesla – nejprve to má být konec levné práce, teď to bude zase konec dlouhé práce a bude-li to takto pokračovat, pak to bude už jen konec práce. Od toho je pak již jen krok k zaostávání a chudobě,“ uzavřel Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…