Hospodářská komora: Státu hrozí sankce, novela autorského zákona musí být urychleně schválena

10.06.2022 13:30 | Tisková zpráva

Tento týden uplynul přesně jeden rok od termínu, který členské státy dostaly od Evropské unie pro transpozici copyrightových směrnic, které byly na evropské úrovni přijaty již v roce 2019.

Hospodářská komora: Státu hrozí sankce, novela autorského zákona musí být urychleně schválena
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

V ČR se transpozice projeví primárně novelou autorského zákona, která v českém právním řádu doplní dnes již zastaralou právní úpravu a měla by se zasadit o vyváženější podmínky v online prostředí. Autoři a nositelé autorských práv v ČR kvůli absenci funkčního legislativního rámce dlouhodobě zažívají bezpráví, nepochopení, frustraci a v neposlední řadě také velké ztráty způsobené internetovým pirátstvím, upozorňují odborníci Sekce kulturního a kreativního průmyslu Hospodářské komory.

Hlavním dějištěm internetového pirátství, které je v ČR stále na vysoké úrovni, jsou primárně datová úložiště, jejichž prostřednictvím dochází k masivnímu a prakticky nekontrolovatelnému šíření autorsky chráněného obsahu. „Provozovatelé úložišť dosud využívají nedostačující legislativy a vyhýbají se přímé odpovědnosti za obsah, který na ně jejich uživatelé nahrávají,“ uvedla předsedkyně Sekce kulturního a kreativního průmyslu Hospodářské komory Marie Fianová.

Držitelé autorských práv, sdružení v Sekci kulturního a kreativního průmyslu Hospodářské komory ČR, proto vyzývají vládu, aby se schválení novely již dále neodkládalo, a co nejrychleji se přistoupilo k úspěšnému završení legislativního procesu.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

„Autorský zákon je pro nás hlavním nositelem právní jistoty autorů a nositelů autorských práv. Jeho novelizace je s ohledem na překotný technologický vývoj zcela nezbytná. Každým dnem, kdy je implementace směrnice v prodlení, vzniká řadě subjektů na trhu škoda – mnohdy značného rozsahu,“ vysvětluje Fianová.

Ta také upozorňuje, že kromě právní nejistoty a ztrát, kterým každý den čelí nositelé autorských práv, hrozí sankce také ČR. „V případě jiné zpožděné transpozice nás v uplynulých týdnech již Evropská komise žalovala a Česká republika dostane vyměřenou pokutu, kterou ve výsledku budou muset zaplatit všichni občané,“ uvedla.

Sekce kulturního a kreativního průmyslu funguje v rámci Hospodářské komory ČR od roku 2017. Jejími členy jsou převážně profesní asociace reprezentující většinu subjektů v daném odvětví; své zastoupení zde má filmový průmysl (Asociace producentů v audiovizi – APA, Unie filmových distributorů – UFD, Asociace animovaného filmu – ASAF), hudební průmysl (Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu – ČNS IFPI), herní průmysl (Asociace českých herních vývojářů – GDA), knižní průmysl (Svaz českých knihkupců a nakladatelů – SČKN), reklama a PR (Asociace komunikačních agentur – AKA, Asociace PR agentur – APRA), výzkumné agentury (Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění – SIMAR), eventový byznys (Česká eventová asociace – ČEA) nebo média (Asociace komerčních televizí – AKTV; Sdružení pro internetový rozvoj – SPIR). Mezi spolupracující subjekty patří Česká protipirátská unie – ČPU, Unie vydavatelů – UV, rádiová asociace APSV nebo Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace – AČRA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…