Hospodářská komora: V době krize není čas, aby firmy financovaly špatné odborářské nápady

09.11.2020 14:21

Hospodářská komora odmítá návrh, podle kterého by měla vláda vyhlásit pracovní volno ve dnech 13. a 16. listopadu v situaci, kdy stát už zakázal mnoha podnikům a živnostníkům v době koronakrize pracovat. Je nepřijatelné, aby vláda kvůli odborářskému populismu ještě zhoršovala situaci těm zaměstnavatelům a zaměstnancům, kteří se navzdory současné nepříznivé situaci snaží poctivě pracovat a fungovat.

Hospodářská komora: V době krize není čas, aby firmy financovaly špatné odborářské nápady
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Českomoravskou konfederaci odborových svazů navíc ani nezajímá, kdo bude dva dny pracovního volna, kvůli kterým může české hospodářství přijít o miliardy korun, financovat. „Odbory tradičně předpokládají, že dva dny pracovního volna zaplatí jako ve státní svátek zaměstnavatelé ve firmách, které fungují. V době, kdy některé podniky doslova balancují na hraně přežití, pokládám takový návrh za krajně nezodpovědný,“ upozornil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Účinek navrhovaného opatření, kdy by zaměstnanci zůstali 13. a 16. listopadu doma, je navíc podle Komory minimálně diskutabilní. Dny volna mohou mnohé lidi naopak motivovat k širším sociálním kontaktům, které povedou k přenosu nákazy covidem-19.

Hospodářská komora od počátku pandemie koronaviru dlouhodobě vyzývá své členské firmy a podnikatelskou veřejnost, aby v případech, kdy je to možné, v maximální možné míře svým zaměstnancům umožňovaly práci z domova. S pohledu šíření epidemie tato opatření považuje Komora v současné chvíli za zcela adekvátní a účinná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…