Hospodářská komora: Vláda jde v rozvolňování správným směrem. Na některé obory ale stále zapomíná

28.05.2021 18:47

Hospodářská komora oceňuje, že vláda vyšla vstříc požadavkům podnikatelů a už od 31. května přistoupila k výraznému rozvolnění covidových opatření.

Hospodářská komora: Vláda jde v rozvolňování správným směrem. Na některé obory ale stále zapomíná
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Otevření vnitřních prostorů restaurací, bazénů nebo wellness center je podle Komory vzhledem k ustupující pandemii covidu-19 logickým krokem, který je navíc v souladu s původními plány kabinetu. Přesto stále existují obory, které jsou v nejistotě ohledně svého budoucího provozu. Např. kongresy a eventy vyčkávají, zda vláda i jim povolí volnější režim.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Už ve čtvrtek Hospodářská komora apelovala na vládu, aby rozvolnila opatření od nadcházejícího pondělí. „Oceňujeme, že vláda argumenty podnikatelů vzala v potaz a umožnila dřívější návrat do normálního života. Je nicméně třeba zopakovat, že pro stále omezené obory musí stát zachovat kompenzační programy. Jinak riskuje o mnoho pomalejší návrat ekonomiky k normálu,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Jedním z oborů, který podle Komory zůstává stále nelogicky omezen, jsou pořadatelé kongresů a eventů, jejichž povolená kapacita je stále podle aktuálního nařízení nižší než kupř. v případě kulturních akcí. „Podle našeho názoru jde o značný nepoměr. Vláda dosud nevysvětlila, v čem je jakýkoliv koncert méně rizikový než třeba firemní kongres. S naším oborem navíc vláda o důvodech přísnějších opatření pro eventy nekomunikuje a naše detailně připravené návrhy dlouhodobě ignoruje. Jsme každopádně připraveni se s reprezentanty státu sejít a o dalším postupu jednat,“ sděluje Vít Rozehnal, předseda České eventové asociace.

Vzhledem k nízké sedmidenní incidenci onemocnění covidem-19 navrhuje Hospodářská komora také ukončit plošné testování ve firmách už v průběhu června. „Ušetřené prostředky by měl stát alokovat pro podzimní období, pokud by se koronavirová nákaza vrátila. V případě, že by byla poslední čtvrtina roku epidemicky horší, budou se ušetřené peníze státu i firem z první poloviny roku hodit, jakkoliv věřím, že k tomu nedojde,“ uvádí předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

I přes výrazně se lepšící pandemickou situaci v ČR Hospodářská komora upozorňuje podnikatele a veřejnost, aby i nadále důsledně dodržovali preventivní opatření. „Je v zájmu nás všech, abychom se vyhnuli další vlně koronavirové pandemie a jakýmkoliv lockdownům. A i když se od pondělí do jisté míry vracíme do běžného života, musíme být obezřetní a chovat se rozumně,“ uzavírá Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…