Hospodářská komora nabízí kompromisní úpravu daňového balíčku

02.12.2020 12:39

Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu se dnes od 10 hodin bude zabývat úpravami daňového balíčku. Analytici Hospodářské komory proto během nočních hodin navrhli senátorům nový koncept zrušení superhrubé mzdy, kterým by se odblokovala patová situace u daňového balíčku. Zároveň doporučili sporné ustanovení o osvobození úplatného převodu cenného papíru vrátit do aktuálně platného stavu.

Hospodářská komora nabízí kompromisní úpravu daňového balíčku
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Souběžné rušení superhrubé mzdy a razantního zvýšení základní slevy na poplatníka analytici Hospodářské komory označili za rozpočtové riziko. Na základě vlastních propočtů a analýzy dopadů na státní rozpočet proto senátorům navrhli rozumný snadno proveditelný minimalistický kompromis, jehož základem je jednoduchá parametrická úprava obou změn.

Senátorům doporučili, aby sazby daně z příjmů fyzických osob nastavili ve výši 16 % a 23 %. „To formálně lépe odpovídá dnešní míře progresivity daně, rozdíl mezi oběma novými sazbami daně bude přesně odpovídat výši odstraňovaného solidárního zvýšení daně (7 %),“ poznamenal někdejší první náměstek ministra financí pro daně a cla a současný ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Zároveň Hospodářská komora navrhla, aby se souběžně nově nastavila základní sleva na poplatníka na hodnotu 26 520 Kč, což odpovídá slevě 2 210 Kč měsíčně a je tak o 140 Kč měsíčně vyšší než dnes. „Při takovém nastavení se aspoň zčásti zohlední dlouhodobá absence valorizace základní slevy. Zároveň ale daň bude vznikat od podobného základu daně (cca 165 600 Kč) jako v případě alternativního zrušení superhrubé mzdy se sazbami 15 % a 23 % při zachování stávající výše základní slevy (24 840 Kč). Důležité přitom je, že i výpadek rozpočtových příjmů bude ještě mírnější než v případě zmíněného alternativního zrušení, s nimž bylo srozuměno ministerstvo financí,“ shrnul Minčič.

Hospodářská komora zároveň ocenila ustanovení stimulující obnovu ekonomiky po mimořádných opatřeních proti šíření nemoci covid-19, jde především o tzv. mimořádné odpisy. „Proto nedoporučujeme takové případné razantní zásahy do daňového balíčku, které by mohly znamenat, že v konečném důsledku nebude nalezena shoda zákonodárců na jakékoliv podobě novelizace daňových zákonů, a česká ekonomika by tak zůstala po koronavirové krizi bez daňových stimulačních nástrojů,“ zdůraznil.

Za vyváženou označil například úpravu v oblasti spotřebních daní. Zároveň ale doporučil vrátit znění ustanovení o osvobození úplatného převodu cenného papíru do aktuálně platného stavu. Návrh totiž ani nebyl podroben komplexnější odborné diskusi.
Senátoři se na svém dnešním jednání mají zabývat také návrhem zákona, kterým se mění zákon o distribuci pojištění a zajištění. Hospodářská komora jej označila za velmi důležitý. Pandemie nemoci covid-19 a související opatření přijatá k zabránění jejího šíření na jaře a na podzim tohoto roku totiž znemožnily na několik měsíců konání odborných zkoušek. Řada pojišťovacích zprostředkovatelů tak nezaviněně neměla možnost absolvovat tuto zkoušku před uplynutím zákonné lhůty. S ohledem na to, že původní přechodné období uplynulo již 1. 12. tohoto roku, Hospodářská komora senátorům doporučila schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…