Hospodářská komora podpoří sloučení poplatku za lázeňský a rekreační pobyt a z ubytovací kapacity

12.09.2018 7:34

Hospodářská komora ČR rámcově souhlasí sloučení poplatku za lázeňský a rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity do jednoho nového poplatku z pobytu. Podstata novely zákona o místních poplatcích, kterou zítra projedná vláda, je správná, neboť přispívá ke snižování administrativní zátěže nejen obcí, ale i podnikatelů. Sloučení poplatků je také jednou z priorit v Programovém prohlášení vlády ČR.

Hospodářská komora podpoří sloučení poplatku za lázeňský a rekreační pobyt a z ubytovací kapacity
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Navrhovaný místní poplatek za pobyt se svým charakterem přiblíží podobně zaměřeným poplatkům v zahraničí, přičemž poplatníkem budou ubytované osoby a nově již nebudou ubytovatelé zatěžováni platbou místního poplatku z ubytovací kapacity. Konstrukce poplatku i stanovení maximální sazby odpovídá stavu v zahraničí.

Novela přináší mnoho vylepšení, která přispějí k zefektivnění celého procesu výběru poplatku. Mimo jiné se i rozšiřuje okruh subjektů, na které poplatková povinnost dopadne, například na ubytování v soukromí či sdílené ubytování. Hospodářská komora věří, že se do praktické správy sloučeného poplatku podaří efektivně zapojit i internetové platformy, na kterých jsou ubytovací služby nabízeny a zprostředkovávány, a tím obcím zjednodušit jak vybírání, tak evidenci a kontrolu poplatku, a zároveň se srovná prostředí pro různé formy podnikání v oblasti poskytování ubytovacích služeb.

Hospodářská komora ČR už v meziresortním připomínkovém řízení navrhla, aby změna byla účinná co nejdříve. Současně vybídla k hledání takových řešení, která by pomohla obcím při výběru poplatku a byla zároveň v souladu s obecnou daňovou legislativou, popř. se inspirovala instituty zavedenými u jiných daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…