Hospodářská komora přichází s námětem jedné paušální daně, která má zjednodušit život podnikatelům

26.05.2016 14:01

Ulehčit podnikatelům od administrativy slibuje návrh principu jedné paušální daně, který dnes představila Hospodářská komora ČR (HK ČR) na svém celorepublikovém sněmu v Olomouci. Jedna paušální daň by mohla nahradit současnou daň z příjmů fyzických osob a pojistné odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Hospodářská komora přichází s námětem jedné paušální daně, která má zjednodušit život podnikatelům
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Podnikatelé by tak místo vyplňování tří různých formulářů, komunikace s různými institucemi a postupné odesílání peněz na různé účty řešili pouze jednu platbu finančnímu úřadu. Ten by pak částku přerozdělil mezi další instituce – tedy správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně,“ nastínil na sněmu prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

V praxi by živnostník jednou ročně poslal finančnímu úřadu zákonem danou pevnou částku. Konkrétní parametry by respektovaly dnešní úroveň odvodového zatížení drobných podnikatelů, zjednodušily by však systém placení, komunikace a kontroly ze strany státu.

„HK ČR chce zahájit diskusi nad tímto tématem, oslovíme všechny relevantní politické strany a další experty pro vytvoření přijatelného konkrétního modelu, který by tuto naši myšlenku naplnil. Věříme, že myšlenka nalezne odezvu mezi politiky, tak aby se stala jedním z východisek programů politických stran pro příští volební období,“ uvedl Dlouhý.

Paušály by měly být podle ředitele Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Ladislava Minčiče takové, aby pro podnikatele představovaly zajímavou konečnou daň. „Jedna paušální daň by měla snížit administrativu živnostníků a navíc by neměla negativně ovlivnit veřejné finance,“ podotýká Minčič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…