Hospodářská komora usnadňuje podnikání. Nově rozšiřuje síť pro ověřování certifikátů a karnetů ATA o Pelhřimov

01.07.2015 19:10

Podnikatelé z okresu Pelhřimov si budou moci ode dneška ověřovat Certifikáty o původu zboží a karnety ATA pod hlavičkou Okresní hospodářské komory Pelhřimov. Hospodářská komora, která již provozuje síť CzechPointů, tak pomůže ušetřit peníze a čas podnikatelům, kteří vyvážejí zboží do zahraničí.

Hospodářská komora usnadňuje podnikání. Nově rozšiřuje síť pro ověřování certifikátů a karnetů ATA o Pelhřimov
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Pelhřimovští podnikatelé již nebudou muset s certifikáty do krajského města a svoji veškerou agendu s tím spojenou si jednoduše a rychle vyřídí u nás na OHK Pelhřimov,“ vyzdvihuje jednu z výhod novinky ředitelka Okresní hospodářské komory Pelhřimov Jana Vránová. Ta zároveň upozornila, že OHK Pelhřimov je v usnadňování podnikání velice aktivní, před třemi měsíci služby Hospodářské komory rozšířila například také o agendu CzechPointu.

Certifikáty o původu zboží, které Hospodářská komora ověřuje, jsou určené těm podnikatelům, kteří potřebují prokázat řadu skutečností potřebných pro mezinárodní obchod nebo získat celní zvýhodnění. Ve většině případů je vyžadují odběratelé zboží v nečlenských zemích Evropské unie, v nástupnických zemích bývalého Sovětského svazu a ve státech, které nejsou členy světové obchodní organizace. Podle toho z jaké země zboží pochází, případně jakým způsobem byl původ zboží prokázán, se určuje nárok na příslušnou celní sazbu. Certifikáty tak šetří podnikatelům kromě peněz i čas při celním řízení.

V souvislosti s expandujícím zahraničním obchodem podnikatelé stále více potřebují vyvézt zboží třeba jen krátkodobě, jde například o vzorky zboží, ale i větší stroje či zařízení pro potřeby různých veletrhů nebo výstav. Dokument, který toto umožňuje a Hospodářská komora jej vydává, se nazývá ATA Karnet. Celní dokument je platný v 75 zemích světa a pokrývá přepravu zboží do neomezeného počtu členských zemí pro období jednoho roku. Může být vystaven během několika dní a za minimální administrativy a výloh. Karnet ATA tak šetří peníze a čas, zajišťuje rychlé celní odbavení a snadnou manipulaci s vyváženým zbožím.

Úspora je nejméně na 1 % hodnoty zboží krytého karnetem ATA, protože při dočasném vývozu a dovozu zboží krytého karnetem ATA se neskládá v zemi dočasného dovozu celní jistota v devizách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…