Hrad: 30 tisíc svíček. Pietní akt za oběti koronaviru

07.05.2021 14:56

Na Pražském hradě se v pondělí dne 10. května 2021 uskuteční mimořádně rozsáhlý pietní akt za oběti koronaviru. Na všech nádvořích Pražského hradu bude ve večerních hodinách zapáleno téměř 30 tisíc svíček za oběti pandemie koronaviru. Akce se zúčastní několik stovek pracovníků Pražského hradu včetně vojáků a policistů.

Hrad: 30 tisíc svíček. Pietní akt za oběti koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Uctít památku obětí a vyjádřit soustrast pozůstalým. To je smyslem doposud historicky největšího pietního aktu, který se na Pražském hradě uskuteční. Bílé svíčky kompletně zaplní III. nádvoří Pražského hradu, část II. a I. nádvoří. Zároveň bude ze svíček vytvořena symbolická cesta od všech vstupů do areálu, která přítomné návštěvníky navede k pietnímu místu na III. nádvoří, u kterého budou moci zanechat květinu.

„K zapálení svíček dojde hromadně ve večerních hodinách. Areál Pražského hradu bude zcela výjimečně přístupný až do 24:00 hodin. Téměř 30 tisíc plamínků tak na několik hodin rozzáří ve tmě areál Pražského hradu, a to za doprovodu Hudby Hradní stráže,“ uvedl vedoucí KPR Vratislav Mynář.

Zapalování svíček se ujmou pracovníci Kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu, příslušníci Hradní stráže a Útvaru ochrany prezidenta. Část svíček rozmístěných na II. a I. nádvoří budou moci jako symbol sounáležitosti zapálit přítomní návštěvníci.

Pražský hrad na webových stránkách zveřejnil také pokyny, ve kterých žádá návštěvníky o dodržování hygienicko-epidemiologických opatření včetně dodržování rozestupů a nošení roušek či respirátorů. Návštěvníci budou v souladu s platnými opatřeními žádáni o plynulý průchod areálem. Zároveň může být dle platných opatření regulována kapacita areálu. Na akci bude dohlížet několik jednotek hasičů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…