Hrad: Prezident Petr Pavel se dohodl s prezidentkou Čaputovou na společné cestě na Ukrajinu

14.03.2023 17:56 | Tisková zpráva

Na svou první zahraniční cestu zamířil prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou na Slovensko. Návštěvu zahájili v úterý setkáním s prezidentkou Slovenské republiky Zuzanou Čaputovou a jejím partnerem Jurajem Rizmanem.

Hrad: Prezident Petr Pavel se dohodl s prezidentkou Čaputovou na společné cestě na Ukrajinu
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

“Setkání bylo připomínkou hodnot, které naše národy spojují, i výzev, jimž společně čelíme. Potvrdili jsme si chuť prohlubovat spolupráci mezi našimi zeměmi, a to nejen v oblasti energetiky, ekologie, ale i boje proti dezinformacím,” uvedl k setkání prezident Pavel. Na tiskové konferenci prezident s prezidentkou potvrdili plán jet na první návštěvu Ukrajiny společně. Zuzana Čaputová poděkovala Česku za to, že velí mnohonárodní jednotce NATO na Slovensku a že se spolu s Polskem podílí na ochraně vzdušného prostoru Slovenska.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Při návštěvě Bratislavy také Petr Pavel a Zuzana Čaputová položili věnce k soše Tomáše G. Masaryka a k pomníku Milana Rastislava Štefánika. Prezident Pavel do svého programu zařadil také připomínku obětí vraždy u baru Tepláreň, ke které došlo 12. října loňského roku. “Nesnášenlivost a společenské předsudky nemají v demokratické společnosti místo. Je i úkolem politických lídrů vysvětlovat a vzdělávat společnost, aby nikdo nemusel čelit násilí nebo žít ve strachu kvůli své národnosti či sexuální orientaci,” uvedl Pavel. S první dámou položili květiny také u pomníku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Program prvního dne završila společná debata prezidentky Čaputové a prezidenta Pavla organizovaná českým Deníkem N a slovenskou redakcí Denníku N ve Slovenském národním divadle.

Druhý den cesty patřil setkání s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem a setkání s mladými osobnostmi nevládních organizací, bylo to například Post Bellum, Rómske advokačné a výskumné stredisko nebo Dúhy.sk a Iniciatíva Inakosť.

Komunikační tým prezidenta Petra Pavla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…