Hrad: Žádosti o vstup do ozbrojených sil cizího státu

11.03.2022 18:47 | Tisková zpráva

Kancelář prezidenta republiky v současné době kontaktují stovky zájemců o vstup do ozbrojených sil cizího státu. Zaměstnanci KPR jsou prezidentem republiky pověřeni na všechny žádosti bezodkladně odpovídat.

Hrad: Žádosti o vstup do ozbrojených sil cizího státu
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Zájemci se s touto žádostí podle zákona mají obracet na Ministerstvo obrany, Kancelář prezidenta republiky se těmto žádostem přesto věnuje a poskytuje všechny důležité informace.

KPR v současné době eviduje přes 600 osob, kterým poskytuje součinnost při podání žádosti o vstup do ozbrojených sil státu mimo NATO, v tomto případě Ukrajiny. Pokud jde o problematiku možnosti služby v ozbrojených silách jiného státu, je řešena ustanovením § 34 zákona č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování.

Existují dvě výjimky, kdy není k takovéto službě třeba souhlasu prezidenta republiky. První z nich se týká občanů České republiky, kteří mají více státních občanství a chtějí se stát příslušníky ozbrojených sil státu, jehož jsou také občany. Druhá výjimka se vztahuje na vstup do ozbrojených sil kteréhokoli členského státu Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO).

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

V ostatních případech, což se týká i Ukrajiny, je třeba řádně odůvodněnou žádost, ve které musí být uvedena všechna jména a příjmení žadatele, jeho datum narození a rodné číslo, dále adresa trvalého pobytu a konkrétní stát, do jehož armády chce vstoupit, zaslat nikoli přímo panu prezidentovi, ale na Ministerstvo obrany (datovou schránkou nebo písemně na adresu: Ministerstvo obrany, Tychonova 1, 160 00, Praha 6), jež společně s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí celou záležitost pečlivě posoudí a teprve až poté ji předloží prezidentu republiky ke konečnému rozhodnutí.

Někteří zájemci se dotazují na to, zda budou z české strany vybaveni výstrojí a výzbrojí, zda jim bude v Česku poskytnut základní vojenský výcvik a doprava. Česká republika vstup do legií cizích států neorganizuje, proto neposkytuje výstroj ani výcvik.

Otázka beztrestnosti vstupu českých občanů do ozbrojených sil Ukrajiny byla jedním z bodů jednání prezidenta republiky Miloše Zemana s premiérem České republiky Petrem Fialou. Výsledkem byla garance beztrestnosti těchto osob v případě, že by jim hrozilo trestní stíhání. Beztrestnost by byla garantována formou abolice, kterou by udělil prezident s premiérovou kontrasignací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…