Hradecké služby v 365 dnech

19.11.2015 21:19

Aktuálně nejmodernější vozová flotila v celé republice, zahájení svozu použitého šatstva, zpřístupnění kompostárny zdarma pro občany. To jsou jen zlomky toho, co pro Hradecké služby, tedy společnost s majetkovou účastí města, znamenalo uplynulých 12 měsíců. Hradecké služby zajišťují pro město Hradec Králové komplexní servis v oblasti odpadového hospodářství.

Hradecké služby v 365 dnech
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Od počátku tohoto roku zajišťují Hradecké služby pro město na základě výsledků veřejné soutěže navíc i svoz biologicky rozložitelných odpadů, odpadkových košů a košů na psí exkrementy. Od ledna se rovněž starají o zdejší kompostárnu, která se nachází v areálu letiště. „Těší nás zejména zájem o služby kompostárny na letišti, kterou jsme zpřístupnili zdarma pro občany města. Odlehčili jsme tak sběrným dvorům a snížili zbytečnou dopravní zátěž na území města,“ hodnotí pozitivně tento počin ředitel společnosti Hradecké služby Radek Sokol.

Zkraje letošního roku přišly Hradecké služby s novinkou pro občany - možnosti zbavit se nepotřebného textilu. Na území města postupně rozmístily celkem 100 kusů speciálních kontejnerů na tento druh odpadu. „Služba je pro občany města zdarma. Cílem tohoto počinu je další snížení množství odpadu ukládaného na skládku,“ upozorňuje Radek Sokol.

Hradecké služby rozšířily letos spektrum sbíraných odpadů také o rostlinné oleje a tuky. „Doposud měli občané tyto odpady možnost odevzdat pouze ve sběrných dvorech či při mobilním svozu odpadů. Nově jsme na zkoušku rozmístili nádoby na jejich oddělený sběr,“ doplňuje Radek Sokol a dodává, že získané oleje se využívají v bioplynové stanici k výrobě elektrické energie a tepla.

Významnou pozornost věnovaly Hradecké služby také obnově vozového parku. „V letošním roce započala obnova vozového parku pořízeného v letech 2006-2007. Můžeme se tak pyšnit velmi nízkým průměrným stářím všech vozidel. Flotila svozových vozů patří k nejmodernějším v České republice,“ bilancuje Radek Sokol a dodává, že cílem obnovy vozového parku je zejména snaha co nejméně zatěžovat životní prostředí a také samozřejmě postupně obměňovat vysloužilou techniku za tu nejnovější. „V letošním roce jsme zakoupili novou myčku nádob, tři svozová vozidla, nakladač pro provoz překladiště, vozidlo na svoz odpadkových košů a jedno valníkové vozidlo na rozvoz nádob a svoz textilního odpadu. Výše investic jen v roce 2015 překročí 30 milionů korun,“ vypočítává Radek Sokol. Významné investice chystají Hradecké služby i v roce následujícím. V oblasti propagace a podpory třídění odpadu navázaly Hradecké služby spolupráci s další městskou společností Městské lesy Hradec Králové, s jejíž pomocí byla vybudována naučná expozice v prostoru rytířského hradiště.

Hradecké služby fungují v oblasti odpadového hospodářství v krajské metropoli už deset let a staly se další plnohodnotnou společností s majetkovou účastí města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…