Hrady Točník a Sovinec zvou na pozorování netopýrů

25.04.2017 19:50

Novou atrakci nabízí od dubna díky spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů hrady Točník a Sovinec. Návštěvníci zde mohou v přímém přenosu sledovat, co se děje v letní kolonii netopýrů velkých a vrápenců malých, kteří ve zdejších, jinak nepřístupných, hradních prostorách každoročně odchovávají svá mláďata.

Hrady Točník a Sovinec zvou na pozorování netopýrů
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

"Hrad Točník na Berounsku je místem, kde byla v loňském roce zřízena první pozorovatelna v rámci projektu "Na půdě, tam to žije -- aneb poznejte tajemný svět netopýrů!", který finančně podpořily SFŽP ČR a MŽP," přibližuje koordinátorka projektu z České společnosti pro ochranu netopýrů, Petra Schnitzerová. "Díky infrakameře, instalované v úkrytu kolonie, mohou lidé na monitoru umístěném na návštěvnické trase pozorovat, co se aktuálně u netopýrů děje, aniž by tím byla zvířata jakkoliv rušena." Na hradě Točníku sídlí kolonie netopýra velkého. Každoročně od dubna do srpna se v nepřístupných prostorách pod starým schodištěm shromažďuje kolem 400 samic tohoto druhu, aby zde porodily a odchovaly svá mláďata. 

V letošním roce přibyla další netopýří pozorovatelna na hradě Sovinci na Bruntálsku. Zde našli své celoroční útočiště vzácní vrápenci malí. "V létě obývá kolonie 60 -- 80 samic s mláďaty půdní prostory nad purkrabstvím a přilehlými bývalými konírnami, na podzim se vrápenci ! tradičně stěhují do podzemní jeskyně na pátém nádvoří, kde se ukládají k zimnímu spánku. Na Sovinci budou mít návštěvníci v letním období jedinečnou možnost nahlédnout do soukromí těchto drobných nočních živočichů. Mohou například pozorovat, jak samice pečují o svá čerstvě narozená mláďata, jak mladí vrápenci trénují na svůj první noční let nebo jak se zvířata přesouvají v úkrytu v závislosti na měnících se klimatických podmínkách," vysvětlila Schnitzerová. 

"Netopýří pozorovatelny jsou jednou z aktivit, kterými chceme upozornit na to, že hrady, zámky a další památky jsou zajímavé nejen z hlediska historického, ale že mají velký význam i pro ochranu některých druhů letounů. Chceme lidem atraktivní formou přiblížit život těchto tajemných živočichů a zároveň upozornit na jejich ohrožení i možnosti ochrany," doplnila Eva Cepáková z ČESON. Na téměř třiceti hradech a zámcích v různých částech ČR jsou proto pro návštěvníky přichystány také informace o jejich zvířecích obyvatel! ích v rámci výkladu průvodců, pracovní listy pro děti či osvět! ové akce. Netopýří mapu s tipy na zajímavé výlety a další informace o jednotlivých aktivitách najdou zájemci na projektovém webu napude.sousednetopyr.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…