Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vyhlašuje varhanní skladatelskou soutěž

17.06.2019 14:17

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu a Nadační fond Svatovítské varhany vyhlašují varhanní skladatelskou soutěž u příležitosti uvedení nových varhan Gerharda Grenzinga. Přihlášení skladatelé odevzdají do 6. ledna 2020 samostatnou kompozici psanou pro sólové varhany v délce cca do 10 minut, která může být jednovětá i vícevětá. Skladba musí respektovat dispozice a rejstříkování nových varhan katedrály sv. Víta.

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vyhlašuje varhanní skladatelskou soutěž
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Dispozice varhan a detailní podmínky soutěže, která začíná 15. června 2019, jsou zveřejněny na webových stránkách Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu a na stránkách Bohemian Heritage Fund. Skladby posoudí vybraná porota ve spolupráci s Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu. Složení poroty: varhaník a pedagog prof. Jan Hora, hudební skladatel a pedagog prof. Ivan Kurz, varhaník a pedagog odb. as. Josef Popelka, hudební skladatel Jiří Teml a děkan PdF UHK doc. František Vaníček. Tato porota vybere tři skladby, jejichž nahrávky budou umístěny na webových stránkách Českého rozhlasu. O pořadí skladeb rozhodnou posluchači v anketě a vítěz bude znám 28. září 2020.

Ceny pro autory vybraných skladeb:

1. peněžitá odměna a vydání vítězné skladby tiskem v nakladatelství Českého rozhlasu
2. provedení skladby na nových varhanách v katedrále sv. Víta, včetně získání profesionální  nahrávky Českým rozhlasem.
3. uvedení nahrávky do digitální distribuce a prezentace ve vysílání ČRo.

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, nejpamátnější sakrální stavbě zemí Koruny české, dlouhodobě chyběly plnohodnotné varhany, které by zvukově obsáhly celý prostor. Varhany poprvé oficiálně zazní 15. června 2020 na svátek sv. Víta, hlavního patrona katedrály sv. Víta v Praze, kdy budou při slavnostní liturgii požehnány pražským arcibiskupem, primasem českým, kardinálem Dominikem Dukou OP. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…