IBM pomáhá brněnské nemocnici u svaté Anny zefektivnit hospodaření

25.05.2014 21:27

Technologie IBM umožňují Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně přesněji plánovat a navrhovat rozpočty a lépe využívat prostředky. Díky řešení IBM Global Technology Services – Integrated Technology Services získává nemocnice přesný přehled (téměř v reálném čase) o péči poskytované pacientům a aktuálních nákladech.

IBM pomáhá brněnské nemocnici u svaté Anny zefektivnit hospodaření
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně byla založena před více než 220 lety. Každoročně ošetří bezmála 30 000 hospitalizovaných a více než půl milionu ambulantních pacientů. Nemocnice provozuje na třicet klinik, oddělení             a ústavů, které poskytují kvalitní klinickou i preventivní péči prakticky ve všech oblastech medicíny. Její Mezinárodní centrum klinického výzkumu se specializuje zejména na léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. V těchto oborech rovněž přispívá k mezinárodnímu lékařskému výzkumu.

Fakultní nemocnice využívá systém klasifikace pacientů založený na principu DRG (diagnosis-related groups, tedy skupiny vztažené k diagnóze), který pacienty třídí podle diagnózy a dalších faktorů. Těmi může být pohlaví, věk, léčebné výkony, propuštění do domácího ošetření nebo případné komplikace. Nemocnice tak každoročně zpracovává velké množství dat o pacientech i další klinická a provozní data, která jsou špičkově chráněna.

„Bez moderních technologií z oblasti zpracování dat bychom se dnes jen těžko obešli. Detailní analýzy pomáhají efektivně poskytovat péči každému pacientovi. Současně nám pomáhají účelně hospodařit v době, kdy situace ve zdravotnictví není jednoduchá. Soustředíme se zejména na hledání rezerv v napjatém rozpočtu,“ říká Martin Pavlík, ředitel fakultní nemocnice.

Tým čtyř specialistů divize IBM Global Technology Services – Integrated Technology Services pomohl navrhnout, vyvinout a zprovoznit systém pro řízení a kontrolu nákladů. Obsahuje software IBM Cognos Business Intelligence V10, jenž umožňuje analýzu dat o pacientech a klinických a provozních dat, a podnikový plánovací systém IBM Cognos TM1 V9.5. Ten vytváří a analyzuje sofistikované rozpočtové modely a předpovědi. Projekt probíhal             v letech 2011-2013.

Implementované řešení IBM využívá sjednocená data uložená na jediném úložišti a monitoruje klíčové ukazatele výkonnosti (KPI), jež přesně odpovídají požadavkům stanoveným Národním referenčním centrem. Díky tomu lze přesněji srovnávat výkonnost nemocnice s ostatními zdravotnickými zařízeními.

Na implementaci řešení spolupracovala společnost GLOBTECH spol. s r.o., IBM Advanced Business Partner, která využila architektury orientované na služby (SOA). Řešení zdokonaluje plánování a přípravu rozpočtů prostřednictvím důkladnějšího porozumění datům o nákladech za léčbu a provoz. Zároveň zvyšuje obchodní výkonnost díky vyšší efektivitě provozu a nákladů a rovněž urychluje díky rychlejší tvorbě záznamů rozhodování až o 80 %. To znamená zkrácení z několika hodin řádově na pouhé minuty. Technologie je navíc vybavena standardizovanou platformou, která podporuje soustavu předdefinovaných datových tržišť. Fakultní nemocnice tak může dané řešení pohotově přizpůsobovat měnícím se potřebám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…