ICOMOS: Nový stavební zákon porušuje mezinárodní dohody a ohrozí památky UNESCO

23.08.2020 10:29

Trváme na zásadním nesouhlasu s integrací památkové péče v ochranných pásmech kulturních památek do stavebních úřadů. Tato úprava bude ohrožovat a omezovat ochranu památek, zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

ICOMOS: Nový stavební zákon porušuje mezinárodní dohody a ohrozí památky UNESCO
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) argumentuje tím, že památky budou chráněny i v tomto modelu, a že takto to stanovil věcný návrh zákona zpracovaný Hospodářskou komoru. Nesmyslnost tohoto argumentu dokazuje skutečnost, že při ochraně jiných veřejných zájmů, než je ochrana památek, na zachování souladu s věcným návrhem zákona MMR netrvalo.

Zákon nebyl projednán s Centrem světového dědictví UNESCO v souvislosti s dopady na ochranu památek kulturního dědictví, tak jak je to výslovně požadováno ve zprávě ze Společné reaktivní monitorovací mise Centra světového dědictví UNESCO a rady ICOMOS z roku 2019. České republice to ukládají mezinárodní dohody o ochraně památek, které jsou součástí českého právního řádu.

V připravované nové legislativě také zcela chybí zakotvení vyhodnocení vlivu dopadů stavebních projektů na kulturní dědictví (HIA), tak jak se Česká republika zavázala v Úmluvě o ochraně světového dědictví.

Tyto vady jsou důsledkem toho, že MMR zcela ignorovalo a nevypořádalo připomínky ČNK ICOMOS. Takto arogantní postup státních orgánů není dobrou vizitkou veřejné správy v České republice a nesvědčí o tom, že funguje dobře. Neprofesionalita MMR při přípravě legislativy, bude mít závažný dopad na české kulturní dědictví i mezinárodní prestiž naší republiky.

ČNK ICOMOS

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…